Petak, 18. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kuvajćani zainteresirani za investiranje u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas kuvajtsku princezu Nawal Al-Sabah.

Kuvajtska princeza, koja s delegacijom boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, upoznala je Izetbegovića s velikom zainteresiranošću investicionih fondova iz Kuvajta da u BiH investiraju u infrastrukturne, telekomunikacione i energetske projekte.

Princeza Nawal nalazi se na čelu Kraljevske kompanije za investicije, predsjednica je Upravnog odbora Arapsko-egipatskog investicionog fonda, predsjednica je jedne od komisija Arapske lige, te ambasadorica mira UN-a uime Kraljevske međunarodne akademije.

Dio delegacije iz Kuvajta posjetio je Bihać, gdje je razmotrena mogućnost investiranja u izgradnju aerodroma. Osim toga, investitori iz Kuvajta pokazali su zainteresiranost za niz konkretnih projekata, o čemu će u narednom periodu razgovarati s predstavnicima nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović istaknuo je da su Bosna i Hercegovina i Kuvajt prijateljske zemlje, da su bilateralni odnosi dobri, ali da ima prostora za njihovo unapređenje, naročito u oblasti ekonomije.

Izetbegović je upoznao princezu Nawal s velikim potencijalima koje Bosna i Hercegovina nudi, te naglasio da je u obostranom interesu potrebno intenzivirati direktnu komunikaciju kuvajtskih investitora i domaćih institucija.

Predsjedavajućem Predsjedništva BiH upućen je poziv da posjeti Kraljevinu Kuvajt, saopćeno je iz predsjedništva BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje