Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Krišto predsjedavajuća Parlamenta BiH, zamjenici Zvizdić i Radmanović

Preuzmite sliku

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH izabrano je rukovodstvo ovog Doma.

Za predsjedavajuću Predstavničkog doma izabrana je Borjana Krišto (HDZ), za prvog zamjenika Denis Zvizdić (SDA) i za drugog zamjenika predsjedavajuće Nebojša Radmanović (SNSD).

Za Krišto su glasala 26 zastupnika, protiv je bilo 8, a 7 zastupnika je bilo suzdržano. Iz FBiH bilo je 6, protiv 5, suzdržanih sedam. Iz RS-a je glasalo 10, dok su protiv bila 3.

Za Zvizdića je glasalo 23, protiv 17, a suzdržana 2 zastupnika. Što se tiče entiteta za je bilo 13, protiv 15. Iz RS-a za je bilo 10, protiv dva, suzdržana dva.

Za Nikšića je glasalo 17 zastupnika, protiv 16, suzdržano 9. Iz FBiH 15, protiv 9 zastupnika. Nakon što su političke partije kazale da nema usaglašavanja u drugom krugu glasanja za Nermina Nikšića glasalo je 15, protiv 21 i suzdržana 4 zastupnika.

Izbor prvog zamjenika obilježila je rasprava o poslovniku i priči da li se odmah ide u drugi krug glasanja za Nikšića, jer nije dobio potrebnu većinu. Adil Osmanović je zatražio i pauzu, a onda je predsjedavajuća Nada Mladina dala pauzu od 15 minuta iako je proces glasanja u toku. Zvizdić je zapravo izabran glasovima HDZ-a i SNSD-a, jer je iz FBiH dobio svega 13 glasova iz FBiH i to 8 SDA i 5 HDZ-a.

Nebojša Radmanović, izabran je za drugog zamjenika sa 24 glasa, protiv 13 i suzdržana tri glasa. (Patrija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,