Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krišto i Novak o evropskom putu BiH i unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Mađarske

Preuzmite sliku

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je u Sarajevu s predsjednicom Mađarske Katalin Novak o evropskom putu Bosne i Hercegovine i daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa.

Predsjedavajuća Krišto je istaknula kako je Vijeće ministara BiH svjesno izazova koji stoje pred našom zemljom ali je odlučno i predano radi na ostvarenju 8+1 uvjeta odnosno 14 ključnih prioriteta na putu prema članstvu u Evropskoj uniji (EU). Naglasila je da Bosna i Hercegovina u martu očekuje iz Bruxellesa dobivanje tačnog datuma za otvaranje pregovora.

Krišto je zahvalila predsjednici Novak na potpori koju prijateljska Mađarska pruža Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu.

Istaknula je uvjerenje da će Mađarska tokom predsjedanja Vijećem Evropske unije u drugoj polovici 2024. godine nastaviti pružati potporu Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji  u nastavku procesa proširenja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sagovornice su razmijenile mišljenja o modalitetima jačanja ekonomske i saradnje u drugim oblastima, što je u obostranom interesu dviju zemalja. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,