Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kovačević i Pajić: Autocesta Beograd – Tuzla mora biti daleko više od saobraćajnice

Preuzmite sliku

Tibor Kovačević, predsjednik Foruma mladih Naše stranke, održao je sastanak s Vladimirom Pajićem iz Pokreta slobodnih građana Beograd, vijećnikom u Gradskom vijeću Beograda. Razgovarali su o izgradnji autoceste Beograd – Sarajevo.

Tim povodom Kovačević je rekao:

“Kao mladi političari koji se zalažemo za mir, povezivanje i bolje odnose između gradova i država opterećenih ratnom prošlošću, razgovarali smo o važnosti izgradnje autoceste između Beograda i Tuzle, ali također Srbije i BiH.

Povezivanje autocestom između Beograda i Tuzle moglo bi ovim gradovima donijeti ne samo gospodarske, već i obrazovne, socijalne i kulturne koristi. Izgradnja autoceste između Beograda i Tuzle mogla bi otvoriti nove mogućnosti za poduzeća, stvoriti prilike za radnu snagu i omogućiti ljudima da jednostavno putuju. Autocesta bi također mogla biti most razumijevanja i tolerancije, omogućujući obrazovnu i umjetničku suradnju kako bi se izgradili odnosi između Beograda i Tuzle i zemalja koje predstavljaju.”

Pajić je istakao važnost ne samo spajanja Beograda i Tuzle, nego i Beograda i Sarajeva: “Zapadni Balkan bio je mjesto mnoštva velikih ratova. To je otežalo privrednu, trgovinsku i kulturnu interakciju između zemalja u ovoj regiji. Stoga je od iznimne važnosti da se politička i privredna saradnja između Beograda i Tuzle njeguju kako bi se stvorile snažne transnacionalne i međunarodne veze. Zbog toga, zajedno sa kolegom Tiborom predlažem i zalažem se za uspostavu autoceste koja bi povezivala naše gradove, kao mogući način jačanja privrednih, političkih, ali i nadasve prijateljskih veza dvaju gradova.

Na tome se smije stati. Beograd i Sarajevo moraju biti također povezani. Dva glavna grada dvije evropske zemlje ne smiju ostati udaljena i daleka. Na kraju, lako je postaviti asfalt. Potrebno je puteve i koristiti za potrebe građana i za ubrzani razvoj nasuprot nacionalizmima i mržnji.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje