Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković putuje u London: Nastavak diplomatskih aktivnosti ‘jakim intenzitetom’

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković putuje danas za London kako bi nastavio diplomatske aktivnosti “jakim intenzitetom”.

“Najavili smo da ćemo BiH dovesti na sva važna mjesta i destinacije na kojima se donose krupne, velike odluke. Danas je zvaničan početak posjete Velikoj Britaniji tokom koje ćemo se sastati s nekoliko državnih ministara”, rekao je Konaković Feni pred odlazak za London.

U sklopu ove bilateralne misije razgovarat će se o odnosima između dvije zemlje, te se zahvaliti Britaniji na dobroj saradnji.

“Sa Velikom Britanijom gajimo zaista dobre i prijateljske odnose”, rekao je Konaković.

U okviru posjete predviđen se susret s Bosancima i Hercegovcima koji žive u Velikoj Britaniji, uključujući baronesu Arminku Helić, koja je veoma aktivna na političkoj sceni Velike Britanije.

Planiran je i sastanak s lordom Stuartom Peachom, koji je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, te sa još nekoliko važnih ljudi. Konaković je izdvojio susret s Waqarom Azmijem, osnivačem Fondacije Remembering Srebrenica, koja svake godine obilježava dan genocida nad Bošnjacima Srebrenice i održava sjećanje u ovom dijelu svijeta.

Tokom dana se očekuje i zvanična potvrda termina sastanka s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Jamesom Cleverlyjem, te sa još nekoliko državnih ministara, među kojima je i Leo Doherty, podsekretar za evropske poslove, koji je već posjetio BiH.

Konaković kaže da se radi o jednoj veoma dinamičnoj i ozbiljnoj posjeti Velikoj Britaniji s kojom želi zadržati dobre odnose i dići ih na još jedan veći nivo.

Šef bh. diplomatije vraća se u Sarajevo u srijedu, a već u četvrtak ide za Berlin gdje će se sastati sa njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje