Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Komšić prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je, na poziv uposlenika dječijeg vrtića “More nade” Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” u Sarajevu, prisustvovao  obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.   

Aktivnostima organiziranim tim povodom prisustvovali su roditelji i njihova djeca koja se godinama bore sa autizmom, kao i studenti Pedagoškog fakulteta u Sarajevu – Odsjek Edukacija i rehabilitacija.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom razgovara sa roditeljima istakao važnost dugoročnog sistemskog rješenja problema s kojim se susreću roditelji djece sa autizmom. Istakao je da je autizam stanje koje zahtijeva razumijevanje, podršku i inkluziju.

– Kroz aktivnosti poput današnjeg događaja, potičemo svijest o potrebama osoba s autizmom – kazao je Komšić.

Naglasio je važnost promoviranja inkluzivnog društva koje poštuje različitosti. Posebno je istaknuo neophodost osiguravanja kontinuiranih i adekvatnih finansijskih sredstava kako bi se olakšalo roditeljima djece sa autizmom, kao i ustanovama koje skrbe o njima.

Na kraju je poručio da će nastaviti aktivnosti na stvaranju okruženja u kojem bi se svaka osoba osjećala uvaženo i koja bi bila podržana od cjelokupnog društva, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje