Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Komšić: Nakon britanskih sankcija Schmidt ne treba oklijevati

Preuzmite sliku

Sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja nezakonitog i antiustavnog otimanja državnih nadležnosti od strane entiteta RS, jasna su poruka koja govori šta vlasti Velike Britanije misle o antidržavnim aktivnostima političara iz RS – kaže Komšić.

“To je ujedno i jasna poruka Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmiditu da nimalo ne oklijeva i da antiustavne zakone koji podrivaju državu, odmah stavi van snage” – istakao je Komšić.

Vezano | Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH

Vezano | Dodik o sankcijama Velike Britanije: “Znaš koliko me zaboli za njihove sankcije, to je gomila gluposti…”

Podsjetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo je sankcionisalo Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost Države Bosne i Hercegovine.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je danas objavila informaciju u vezi sa prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu.

Na šta se odnose sankcije?

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss izjavila je da “ovo dvoje političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini.

“Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost širom Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”, poručila je Truss.

Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama, navedeno je iz Vlade UK. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje