Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kolinda Grabar-Kitarović: Dodik ide u Rusiju i prima instrukcije

Preuzmite sliku

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govorila je za One Decision podcast o mnogim temama, uključujući o putu Bosne i Hercegovine prema članstvu u NATO-u, te je upozorila na ruski uticaj u regiji. Rekla je da je “veoma zabrinuta” za BiH.

Grabar-Kitarović je istakla da se još kada je bila pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju zalagala za brže pristupanje susjednih zemalja NATO-u i EU. Ona je za One Decision navela da se tada mnogo raspravljalo o tome da li da BiH dobije MAP ili ne jer zemlja nije formalno ispunila neke kriterije za upis bivše vojne imovine.

“Pokušavala sam svima objasniti da to jednostavno ne smijemo pustiti, da je to izgovor za one u BiH koji su se protivili ulasku u NATO i EU i da oni to navode u svoju korist da državu udalje od članstva”, ispričala ja bivša hrvsatska predsjednica.

“Elite na vlasti ne žele EU”

“U BiH, kao i u nekim susjednim zemljama, “još uvijek imate te stare elite koje tvrde da žele da se njihove zemlje učlane u obje ove organizacije, ali većina njih to ne bi htjela jer većina njih ne bi mogla funkcionirati u okolnostima transparentnosti, oni ne bi mogli da nastave političke karijere, a neki od njih bi, iskreno, završili u zatvoru”, navela je.

Dodala je da ti političari znaju da je javno mnijenje u korist članstva u EU “pa kažu da se za to zalažu, ali će učiniti sve da uspore napredak”.

Grabar-Kitarović je ispričala da je smatrala da je u interesu NATO-a da te zemlje, čak i ako nisu potpuno pripremljene, formalno ostvare napredak ka članstvu u NATO-u i EU.

Propuštena prilika

“Ako pogledate BiH prije nekoliko godina, MAP je bio jedna od rijetkih stvari oko kojih su se svi mogli složiti, uključujući Dodika, (Milorada) koji je danas toliko proruski i proputinovski nastrojen i putuje u Rusiju. On to čak i ne krije, putuje otvoreno, a uputstva prima od Putina ili od nekog drugog u Rusiji”, smatra bivša hrvatska predsjednica.

Smatra da su u to vrijeme Oružane snage BiH predstavljale “jedini faktor koji je držao državu na okupu”, te ih je opisala kao “inkluzivni faktor”.

“A davanjem MAP-a BiH imali bismo visok stepen kontrole kuda BiH ide u sigurnosnom i vojnom smislu. Nažalost, tu priliku smo izgubili jer je RS jasno stavila do znanja da ne želi NATO, ne želi EU”, navela je.

Vakuum koji popunjava Putin

Što se tiče ruskog uticaja, Grabar-Kitarović je izjavila da samo prošenja NATO-a nije bio razlog za početak rata, nego da je problem bio specifično potencijalno članstvo ukrajine u tom vojnom savezu.

Smatra da Putin želi da ponovo uspostavi “sfere uticaja, ali i sfere kontrole”. Međutim, smatra da on “ide mnogo dalje od sfere uticaja koju je rusko carstvo imalo na primer na Balkanu”.

“Rusko carstvo nikada nije bilo zainteresirano za Hrvatsku ili BiH, uvijek je bilo istočno od rijeke Drine da je rusko carstvo imalo svoj interes. Ali Putin je vrlo otvoreno u jednom od privatnih razgovora koje smo vodili rekao da je, nažalost, pustio da Slovenija i Hrvatska odu i postanu članice EU i NATO-a, ali da neće pustiti druge zemlje. To je bilo povodom ulaska Crne Gore u NATO”, ispričala je ona.

Grabar-Kitarović je dodala da je taj komentar bio veoma indikativan i da se onda pokazalo da je Rusija pokušala isprovocirati državni udar u toj zemlji.

“Po mom mišljenju, trebalo bi da prihvatimo ove zemlje i da im pomognemo. Ne kažem bez ispunjavanja kriterijuma, ali ne treba da gubimo podršku naroda, jer nedostatak napretka ka članstvu u EU i NATO stvara vakuum koji Rusija veoma vješto popunjava dezinformacijama”, podcrtala je.

Navela je da je “jako zabrinuta za BiH”, ali ne toliko za Kosovo jer tamo postoji jako prisustvo NATO-a, EU i međunarodne zajednice.

Opisala je situaciju u zemlji kao “vrlo nestabilnu”.

“Da ste Putin, šta biste uradili da skrenete pažnju sa Ukrajine? Napravili biste probleme negdje gdje nije direktno na vašim granicama gdje ne možete biti direktno optuženi”, navela je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje