Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

KO SDP BiH Tuzla: Sve organizacije djeluju vrlo jedinstveno, uprkos pokušajima nismo postali satelit SDA (VIDEO)

Preuzmite sliku

Uprkos pokušajima pojedinaca, potpomognutim SDA-ovim moćnicima, da Kantonalnu organizaciju SDP BiH učine satelitom SDA, želimo vrlo jasno istaći da su Kantonalna organizacija SDP a i sve njene gradske i opštinske organizacije veoma stabilne, sa visokim stepenom jedinstva, odlučne u opredjeljenju da rade na realizaciji programa i ideja socijaldemokratije ustanovljenih na zadnjem Kongresu SDP BiH.

Činjenica je i da ima i onih koji su napustili SDP BiH, ali to je zanemarivo mali broj u odnosu na broj članova Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla. Također, u periodu iza nas došlo je do isključenja i brisanja iz članstva određenog broja članova zbog nepoštivanja statutarnih odredbi.

Povjerenišvo Kantonalne organizacije je isključilo iz članstva dva člana koji su i zastupnici u Kantonalnoj skupštini jer su na sjednici Skupštine Kantona glasali protiv prijedloga SDP prilikom izbora potpredsjednika Skupštine iz reda srpskog i hrvatskog naroda. Također, Povjereništvo KO SDP BiH Tuzla je brisalo iz evidencije članstva tri člana SDP iz Gradske organizacije Gradačac jer su se vrlo jasno i otvoreno uključili u formiranje novog političkog subjekta i zajedno sa vijećnicima SDA pokušali da „sruše“ SDP-ovu većinu u Gradskom vijeću Gradačac.

Posebno želimo istaći da, od trenutka uvođenja Povjereništva u KO SDP BiH Tuzla i najave formiranja nove političke stranke od strane nekih bivših članova SDP iz Tuzlanskog kantona, u jedanaest od ukupno trinaest gradskih | opštinskih organizacija SDPBiH u TK je nastavljeno sa normalnim redovnim aktivnostima GO | OO u skladu sa Statutom i Programom SDP-a.

Zbog potrebe za normalizacijom rada i vraćanja u okvire Statuta SDP-a, u dvije opštinske organizacije je uvedeno povjereništvo i to u opštinskim organizacijama SDPBiH Lukavac i Banovići.

Danas možemo reći da KO SDP Tuzla i sve gradske | opštinske organizacije djeluju vrlo jedinstveno i u skladu sa Statutom i Programom SDP BiH.

Na kraju, želimo da Vas i građane TK informišemo da smo na zadnjoj sjednici Povjereništva, održanoj 9.8.2019. godine, donjeli odluku o sazivanju Kantonalne Izvještajno- izborne konferencije SDPBiH Tuzla za 15. septembar 2019. godine. Na Konferenciji ćemo birati novog predsjednika KO SDP Tuzla kao i novi saziv Kantonalnog odbora i Nadzornog odbora.

Što se tiče rada Kluba poslanika SDPBiH u Skupštini TK, želimo vrlo jasno reći da ćemo istrajati na pokretanju apelacije zbog neustavnog izbora potpredsjednika Skupštine TK i da ćemo zbog kršenja Ustava TK kod imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona bez zastupljenosti hrvatskog naroda u sastavu Vlade TK pokrenuti, na sjednici Kluba Hrvata, pitanje vitalnog nacionalnog interesa, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,