Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Karađorđevići prošetali Baščaršijom, posjetili i mitropolita Hrizostoma

Preuzmite sliku

Srpski princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom i sinom Stefanom posjetio je danas glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo i tom prilikom sastao se sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Princ Filip zajedno sa porodicom iskoristio je priliku i da prošeta historijskom jezgrom Starog grada – Baščaršijom. Također, Karađorđevići su boravili i u Istočnom Sarajevu gdje im je domaćin bio gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

Inače, princ Filip jučer je boravio u opštini Han Pijesak gdje se nalazi rezidencijalni kompleks porodice Karađorđević. Nakon razgovora sa načelnikom opštine Slobodanom Đurićem rečeno je da će već početkom maja ove godine početi obnova devastiranog ljetnikovca koji je početkom 20-ih godina prošlog vijeka napravio njegov pradjed kralj Aleksandar Karađorđević.

Za ove namjene Opština Han Pijesak obezbijedila je 350.000 KM, Vlada Republike Srpske 150.000 KM i Grad Istočno Sarajevo 50.000 KM. Rezidencija će biti obnovljeno u identičnim obliku u kojem je sagrađena i osim u turističke, bit će korištena i u komercijalne svrhe, a sama porodica Karađorđević imat će svoj prostor koji će moći da koristi, rekao je načelnik Han Pijeska.

Princ Filip obišao je srušeni dvorac, ali se nije obraćao novinarima. Ipak, na insistiranje kako se osjeća u mjestu u kojem su njegovi preci često boravili, kratko je rekao da je zadovoljan, javlja RTRS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje