Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jusufović: Imamo 40 zaraženih zaposlenika, među njima infektolozi, pulmolozi i specijalisti za plućne bolesti

Preuzmite sliku

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je Krizni štab Ministarstva zdravstva održao svoju hitnu sjednicu.

Prema riječima direktora UKC-a Tuzla Vahida Jusufovića došlo je do povećanja broja zaraženih zdravstvenih radnika i to osoblja koje je na prvoj liniji fronta kada je u pitanju liječenje oboljelih od COVID-a 19.

“Ono što je zabrinjavajuće jeste podatak da smo u proteklih desetak dana od četiri zaražena zaposlenika došli na broj od 40 zaraženih zaposlenika različitih profila. Veoma je neugodno što među njima ima određeni broj infektologa, pulmologa kao i specijalista za plućne bolesti znači oni koji su glavni nosioci liječenja pacijanata oboljelih od koronavirusa zaraženi su. Takođe bilježimo i porast hospitaliziranih pacijenata u obje covid bolnice i sve mjere preduzimamo preventivno kako se nebi dogodilo pucanje zdravstvenog sistema. Mjere koje uvodimo privremeno i ranije su bile , primjenjivane i dale su svoje rezultate. Znam da će biti negodovanja kod građana ali situacija je takva da moramo čuvati zdravstveni sistem” – kazao je Jusufović u današnjem obraćanju medijima i dodao:

“Mi još uvijek nismo u situaciji da naše pacijente sa težom kliničkom slikom šaljemo u duge kantone na liječenje ali nama dolaze pacijenti iz drugih kantona i Brčko distrikta na liječenje. Suspendujemo privremeno hladni oprerativni prgoram, dok će akutni opretivni program i dalje se raditi. Takođe, specijalistički pregledi će biti u smanjenom broju. Želim da naglasim da neće biti upitan kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite. Uvodimo i sistem što manjeg kontakta među zaposlenicima što podrazumijeva rad u turnusima  ili četverobrigadni radni sistem na svim klinikama i zavodima gdje to bude dozvolio broj osoblja. Stanje kada su u pitanju lijekovi i kiseonik je stabilno, imamo dovoljne zalihe” – naglasio je Jusufović.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović je kazao kako će sutra u 12:00 sati početi vakcinacija zdravstvenih radnika UKC-a Tuzla.

Na pitanje novinara da li među zaraženim pacijentima ima neko pozitivan na neki novi soj virusa poput tzv. “Britanskog soja” koji je već otrkiven u Kantonu Sarajevo Jusufović nije mogao to potvrditi jer Tuzlanski kanton nema mogućnost da vrši klaficikaciju virusa ali njegova pretpostavka jeste da je prisutan i takav oblik virusa među zaraženim.

“Trenutno imamo 72 hospitalizirana pacijenta i taj broj svakodnevno raste. Jedna trećina trenutno hospitaliziranih ima tešku kliničku sliku. Situacija je ozbiljna, neću da kažem alarmanta i zabrinjavajuća ali je ozbiljna. Bilo je i težih faza u odnosu na ovaj period koji sada imamo” – naglasio je Jusufović.

 • Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić je nakon današnjeg sastanka kazao kako je donešena odluka o dvosedmičnoj obustavi praktične nastave za studente Medicinskog fakultata i srodnih fakulteta te učenike Srednje Medicinske škole na UKC-u u Tuzli ali da se odluka neće odnositi na studente koji su u završenom semestru i koji obavljaju tzv. klinički staž.

  “Također, donešena je odluka da se obustavi elektivni operativni program i tzv. hladni odnosno elektivni specijalističko konsultativni pregledi na UKC-u Tuzla” – kazao je ministar Jurić i uputio apel građanima da se pridržavaju svih higijensko-epidemioloških mjera.

  Prema posljednjim podacima, ​​​​​​​u TK su u protekla 24 sata ubilježena dva smrtna slučaja i to muškarca rođenog 1962. godine i žene rođene 1951. godine, oboje iz Tuzle. Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom je 807, a u kućnoj izolaciji 620. U protekla 24 sata testirana je 371 osoba, a novih pozitivnih je 70 ili 18,8 odsto.(Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,