Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jurišić i Ćudić kod reisa Kavazovića: Zaštita povratnika je nulti prioritet

Preuzmite sliku

U prostorijama Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je održan sastanak reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića sa zastupnicom Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabinom Ćudić i zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duškom Jurišić.

Tema razgovora su bili politički i krivični progon glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amira ef. Mahića.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić informirala je reisa Kavazovića o aktivnostima radi zaštite prava imama Amira ef. Mahića, te cijele povratničke zajednice u Kozarcu.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sabina Ćudić predložila je mogućnosti međunarodnopravne zaštite i snažnijeg angažmana državnih, ali i međunarodnih institucija radi zaštite prava slobode izražavanja.

Svi su saglasni da je neophodno raditi na pravnoj zaštiti imama, efendije Mahića u krivičnopravnom postupku, koji je počeo provođenjem istrage i predajom policijskog izvještaja Okružnom tužilaštvu Banja Luka, ali dati podršku i svim povratnicima da se u Kozarcu osjećaju sigurnim i ravnopravnim sa svim stanovnicima Prijedora. Zbog toga nije dovoljno samo da povratnici budu integrisani u lokalnu zajednicu, već da budu i politički, ekonomski i društveni faktor, čije mišljenje se poštuje.

Također se razgovaralo o aktivnostima koje je potrebno poduzeti kako bi se nastavila izgradnja džamije u Rabranima na području općine Neum, gdje je došlo do zastoja zbog administrativno-pravnih zapreka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje