Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jesu li u švercu uglja učestvovali i ljudi iz vrha rudnika Kreka? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Ko je kriv za nesreću na površinskom kopu Dubrave, gdje su preksinoć stradala četiri mladića? Federalna rudarska inspekcija i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona i danas su ispitivali uzroke nesreće. Porodice stradalih mladića pripremaju tužbu protiv menadžmenta rudnika, koji smatraju odgovornim za propuste koji su doveli do ove nesreće.

U porodici 18-godišnjeg Edina Herića tuga i bol. Borba za komad uglja za njega je bila kobna. Edina i njegovu trojicu kolega zatrapale su jalovinske mase, koje su se pokrenule kada su u traktor tovarili ugalj. “Naša tuga se nikome ne može ispričati. Govorila sam mu da ne ide tamo, da se tamo može i poginuti”, kaže Edinova majka Sahba Herić.

Protiv menadžmenta rudnika Kreka je pokrenuta istraga zbog brojnih propusta na osiguranju i stručnom rukovođenju radilišta u čijem centru su kradljivci nesmetano kupili ugalj.

Po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona federalni, rudarski inspektor će utvrđivati sve okolnosti i aspekte – kako je došlo do pokretanja tla, da li postoji uzročno-posljedična veza sa zemljotresom, s nekim klizištem, ali isto tako i sigurnosne aspekte – ulaz trećih lica na površinski kop Dubrave, ili bilo koji kop. Naravno, ovdje ćemo se fokusirati na Upravu kako bi se utvrdile sve okolnosti za ovu nesreću”, navodi portparol Tužilaštva TK-a Admir Arnautović.

Federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović ističe da je zbog prekoračenja granice završne kosine, koja nije napravljena onako kako je projektovana, izrečena mjera zabrane rada na uglju na jednom dijelu radilišta.

U krađu uglja, FTV nezvanično saznaje, umiješani su direktor rudnika Kreka Enver Omazić, koji je više godina bio rukovodilac Površinskog kopa Dubrave, ali i Nurija Husagić, brat bivšeg direktora rudnika Kreka Rešada Husagića.

Ovaj rudnik je dug 15 kilometara i trebao bi bataljon vojske da spriječi nelagalan ulazak”, kazao je Omazić. No, o kriminalu Omazića i njegovih saradnika svjedoče porodice stradalih mladića. “Kada uđu i natovare traktor uglja moraju platiti 80 do 100 maraka rudničkom čuvaru. Čuvari uzimaju pare i predaju ih svome šefu obezbjeđenja, a on predaje direktoru. Novac od jednog traktora dijeli se na četiri dijela. Gore na kopu je čista korupcija”, kaže Edinov otac Mirsad Herić.

Komentar Elektroprivrede i direktora Elevedina Grabovice, čiji je Omazić miljenik, FTV nije mogla dobiti. Na telefonske pozive se nisu javljali. Također, ni federalni ministar energetike i rudarstva Erdal Trhulj nije želio pred kameru FTV-a. Odgovornost je prebacio na menadžment rudnika i Elektroprivredu, u čijem koncernu je Površinski kop Dubrave, pojašnjavajući da se on samo bavi zakonskom regulativom. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,