Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Javni poziv Ministarstva TK: 168 građana dobilo sredstva za mjere smanjenja aerozagađenja

Preuzmite sliku

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona zaključilo je danas ugovore sa građanima koji su učestvovali na javnom pozivu čiji je cilj smanjenje aero-zagađenja na području tog kantona.

Prema riječima resorne ministrice Anele Ajšić na javni poziv bilo je 620 prijava od kojih je 139 bilo nevažećih aplikacija.

“Od 481 korisnika 168 je dobilo sredstva po ovom pozivu. Svaka aplikacija je bodovana na osnovu tri kriterija. Ove godine smo bili najviše fokusirani na solarne panele i njihova ugradnja donosila je najviše. Imali smo i drugi kriterij a to je postojeći način zagrijavanja. Ono što predstavlja najveće zagađenje, ugalj, nosio je najveći broj bodova, jer time utičemo na smanjenje aero-zagađenja, što i jeste cilj ovog javnog poziva”, istakla je.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK je za ovaj javni poziv odvojilo sredstva u iznosu od 800.000 KM.

Građani koji su danas zaključili ugovore imaju rok dva mjeseca za implementaciju nakon čega trebaju dostaviti dokaze Ministarstvu koje će isplatiti iznos sredstava u maksimalnom iznosu do 5.000 KM, odnosno 50 posto od onoga što su uložili, saopćeno je iz Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje