Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izvršni postupak jedna od najslabijih karika u bh. pravosuđu

Preuzmite sliku

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine uputilo je danas otvoreno pismo Vladi Federacije BiH, Vladi Republike Srpske i Vladi Brčko distrikta BiH kojim se pozivaju na preuzimanje odgovornosti za neefikasnost trenutnog sistema izvršnog postupka, ispunjenje preporuka Evropske unije za uvođenje efikasnog sistema izvršenja, ali i posvećeniji angažman u procesu reforme ove oblasti.

Kako je u dostavljenom pismu i navedeno, izvršni postupak jedna od najslabijih karika u bh. pravosuđu u kojoj se pravosuđu stavlja etiketa naročite neefikasnosti, a najveći izazov predstavlja neadekvatan zakonodavni okvir, veliki broj predmeta, nedovoljni ljudski resursi te sam način provođenja izvršnog postupka.

U Predmetu: “Reforma izvršnog postupka”, u pismu se navodi da “osnovni demokratski principi podjele vlasti jasno definisu ulogu zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u jednom društvenom sistemu. Međutim, često smo skloni da zanemarimo einjenicu da podjela vlasti podrazumijeva i podjelu odgovornosti. Upravo zato, postoji potreba da otvoreno i argumentovano, s predstavnicima izvrsne vlasti, ali i s čitavom javnošću, podijelimo činjenice koje su izuzetno važne za sagledavanje određenih problema u njihovoj sveukupnosti”.

VSTV BiH je spremno da preuzme svoj dio odgovornosti za stanje u pravnom sistemu našeg društva. Ipak, kao predstavnici pravosuđa, imamo obavezu da jasno naglasimo da civilizacijske tekovine prava ne poznaju nešto sto se zove “proizvoljna odgovornost”, a što se, utisak je sve češće, pripisuje pravosuđu u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu, smatraju u VSTV-u, naročito je slikovit izraz “guranje problema pod tepih”, jer trenutni koncept izvršenja unutar sudova predstavlja upravo problem o kojem izvršna i zakonodavna vlast uporno i godinama ćute.

VSTV navodi da pred sudovima u Bosni Hercegovini trenutno postoji skoro 1.750.000 predmeta koji čekaju na svoje izvršenje od kojih je preko 1.690.000 tzv. komunalnih predmeta, te da su to teme o kojima je neophodno bez odlaganja, početi otvoreno i argumentovano razgovarati. Navedeni problemi su jasno prepoznati u strateškim dokumentima EU o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

VSTV smatra da bi buduće aktivnosti bi, izmedu ostalog, morale podrazumijevati ispunjenje preporuka strateških dokumenata EU i uspostavljanje funkcionalnog sistema izvršenja u BiH formiranjem službe profesionalnih izvršitelja, zatim omogućavanje elektronskog pristupa podacima o izvršeniku i njegovoj imovini sudu, tražiocima
izvršenja i budućoj službi profesionalnh izvršitelja, radi povećanja naplate potraživanja u izvršnom postupku.

Budući da se radi o reformskom procesu, čije uspostavljanje podrazumijeva značajno vrijeme, u VSTV-u smatraju da je neophodno provesti i niz mjera u trenutnom legislativnom okviru do uvođenja službe profesionalnih izvršitelja.

VSTV vjeruje da će ova inicijativa promijeniti svijest o značaju rješavanja nagomilanih problema u okviru izvršnog postupka, koji se mogu riješavati iskljčivo saradnjom i uvažavanjem zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, saopšteno je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,