Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izvršeno žrijebanje 451 političkog subjekta

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija BiH  izvršila je žrijebanje i utvrdila redoslijed političkih subjekata na glasačkim listićima koji će biti osnova da sada općinske i gradske izborne komisije utvrde redoslijed, kazao je  Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a BiH.

Izvršeno je žrijebanje ukupno 451 političkog subjekta, odnosno 102 stranke, 103 koalicije, 171 nezavisnog kandidata, 17 listi nezavisnih kandidata, 52 grupe građana i šest udruženja građana. tri koalicije i jedna stranka nisu učestvovali u žrijebanju jer, iako su se prijavili za učešće na lokalnim izborima 2. oktobra i ovjereni su, nisu dostavili kandidatske liste. “Početkom avgusta vršićemo obuke trenera u općinskim izbornim komisijama i u okviru tih sastanaka ćemo organizovati sastanke sa jedinicama lokalne samouprave.

Na prvoj poziciji našla se Nova bosanskohercegovačka patriotska stranka. BPS Sefer Halilović našao se na devetoj, SNSD na 13-toj, a SDA/SBB kolaicija na 16-tom mjestu. Koalicija PDP-NS je na 34-toj poziciji, dvije pozicije iza je NDP-Dragan Čavić, a na 60-tom je KOmunistička partija. Na poziciji broj 67 je HDZ BiH i HDZ 1990, koalicija hrvatskih stranaka, a na 90-tom Koalicija SDS-NDP. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,