Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Neka Čampara pogleda kako su mu prošli prethodnici

Preuzmite sliku

Poslije ovakvih formulacija teško da Aljoša Čampara ostane u SDA, mislim da je on sam sebe izbacio, kazao je u ponedjeljak Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.

Koje su teme bile na Kolegiju?

Većinom smo razgovarali o predizbornim aktivnostima, devedet posto priče je bilo o tome. Također, razgovarali smo i o radu, odnosno neradu Vijeća ministara itd.

Da li je bilo govora o izmjenama Izbornog zakona?

Sa Čovićem se sastajem prekosutra ujutro, ali ne očekujem da će biti nekih posebnih pomaka. Obećali smo da ćemo se sastati i to i radimo.

Da li je bilo govora o ostavci Aljoše Čampare?

Čampara je dao neopozivu ostavku, nju će prihvatiti Glavni odbor. Ostalo šta će se dešavati sa Čamparom… SDA mu je dala šansu i priliku, sad kako će on uzvratiti. O tome će se nadalje baviti Kantonalni odbor.

Vaš komentar na optužbe koje je iznio Čampara?

Mislim da to nisu pravi razlozi zašto Čampra napušta SDA. Čuo sam se sa njim i obavio razgovor prije njegove odluke. Do sada smo imali pet, šest ljudi koji su otišli iz SDA zbog određenih “nezadovljstava”, “puta kojim ide SDA”, “demokratije u stranci” i onda SDA izađe na izbore i pobijedi. Možemo vidjeti kako su prošli njegovi prethodnici.

Da li će Čampara ostati u SDA?

Poslije ovakvih formulacija teško da ostane u SDA, mislim da je on sam sebe izbacio.

Ima li vaše odgovornosti zbog ovakve situacije u SDA?

Nema moje odgovornosti, SDA nije savršena stranka, ali je jako dobra demokratska stranka. Može svako govoriti poput Čampare ili Mehmedovića i ne snositi sankcije.

Šta je sa slučajem Asim Sarajlić?

Razmotrena je žalba Efendića. Donijeli smo neke odluke. Dio odluka će biti donešen naknadno nakon što pojedini članovi donesu određene preporuke. On je ugasio vlastitu karijeru, ali tamo gdje ga je narod izabrao (Parlament BiH) SDA mu neće uzeti mandat.

Zašto se SDA grupiše sa ostalim probosanskim strankama u Srebrenici ili Mostaru, a nije tako u nekim drugim gradovima?

Zato da bi smo pobijedlil. Mi smo svuda predvidjeli grupisanje, posebno u RS-u. Hvala Bogu u Mostaru i Srebrenici smo dobili odziv. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje