Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović i Čović razgovarali o “vrućim” temama, tzv. Herceg-Bosni, kanalu…

Preuzmite sliku

Bakir Izetbegović , lider SDA, predvodio je stranačku delegaciju koja se danas susrela sa delegacijom HDZ-a u Mostaru koju je predvodio Dragan Čović. Nakon sastanka, obratili su se medijima i govorili o različitim temama.

“Mislim da ćemo se već iduće sedmice naći u formatu SNSD – HDZ – SDA. Imat ćemo sastanke koje se odnose na podjelu resora u Vijeću ministara. Idemo korak po korak, ostat će neprecizno definisano aktivacije MAP-a. Nadam se da ćemo i tu iznaći rješenje i spriječimo krizu koja dobija svoju fizionomiju”, kazao je Izetbegović.

Govorilo se i o formiranju vlasti na federalnom nivou.

“Kada je u pitanju federalni nivo, HDZ insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definiše rješenje Izbornog zakona koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH. Ta se stvar mora uraditi, u jednom mahu riješti i pitanje presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura koje su već stare deceniju. Ne možemo ih riještii u sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti rješenje koje će trasirati put”, naveo je Izetbegović.

  • Kako je kazao, napravljen je jedan iskorak kada je u pitanju državni i federalni nivo.

    “Imali smo neobično iskren razgovor o međusobnim odnosima kakav do sada nismo imali. Kazali smo neke stvari i vidimo da tu ima nekih bespotrebnih nesporazuma. O nekim vrućim temama smo danas razgovarali, oživljavanja Herceg Bosne, tećeg entiteta, kanala Herceg Bosne. Zadovoljan sam odgovorima, od HDZ-a sam dobio odgovor da Hrvati ne kane praviti nikakav treći entitet i da ih, kao što kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ponovo pokrenuti u tom smjeru. Što se tiče televizije, to nije ništa. Ima stotinu kanala i to nije novi kanal”, rekao je Izetbegović.

    O ovoj temi govorio je i Čović.

    “Kada je u pitanju treći entitet, ja sam kazao otprilike ovo što je gospodin Izetbegović kazao, treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka prema Hrvatima kao malobrojnijem narodu BiH”, naveo je Čović. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje