Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da ne voze pod uticajem alkohola!

Preuzmite sliku

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) mole vozače da danas, a posebno večeras u novogodišnjoj noći, ne voze automobile ukoliko su konzumirali alkohol.

“Mislite na vaš život i život ostalih učesnika u saobraćaju. Ukoliko vozite budite maksimalno oprezni i obavezno držite odstojanje između vozila”, navode iz BIHAMK-a.

Izbor je tvoj. Ukoliko vožnju ne možete obaviti bezbjedno, razmislite o alternativnim načinima prijevoza.

Stanje sigurnosti saobraćaja na bosanskohercegovačkim cestama spada među najugroženije u Europi. Svjedoci smo svakodnevnih saobraćajnih nezgoda koje za posljedicu imaju smrtnost ili teže povrijeđivanje učesnika u saobraćaju. Statistike pokazuju da ljudski faktor ima direktan uticaj na 90% saobraćajnih nezgoda. Iz tog razloga, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) pokreće kampanju pod nazivom „Ko te vozi kući?“ koja ima za cilj podizanje nivoa svijesti svih učesnika u saobraćaju o značaju cestovne sigurnosti, sa naglaskom na glavne faktore rizika koji mogu dovesti do saobraćajnih nezgoda sa teškim i smrtnim posljedicama.

Ovom kampanjom želimo skrenuti pažnju na teme važne za cestovnu sigurnost kao što su vožnja u alkoholiziranom stanju, nakon uzimanja opojnih supstanci, korištenje mobitela tokom vožnje, brzini vožnje ili vožnje ukoliko se osjećate umorno.

1 od 5 saobraćajnih nezgoda je uzrokovana vožnjom u alkoholiziranom stanju, dok je 1 od 3 smrtna slučaja na cestama povezana sa brzinom vožnje. Pored toga ometana vožnja može dovesti do smrtonosnih nezgoda, od kojih bi se većina mogla izbjeći.

BIHAMK apeluje na sve vozače na poštivanje saobraćajna pravila, da prilagode vožnju uslovima na cesti, ne voze u alkoholiziranom stanju, ne koriste mobilne uređaje tokom vožnje, niti da voze umorni zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. „Ko te vozi kući ?“. Izbor je tvoj. Ukoliko vožnju ne možete obaviti bezbjedno, razmislite o alternativnim načinima prijevoza.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,