Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ispraćena 53 vojnika OS BiH u mirovnu misiju u Afganistan (FOTO)

Preuzmite sliku

Iz kasarne Dubrave danas su ispraćena 53 vojnika Oružanih snaga BiH, od kojih četiri žene, a koji su otišli u mirovnu misiju „Odlučna podrška“ u Afganistan. Oni će tamo boraviti do juna iduće godine, a ispratili su ih članovi porodica uz pukovnike OSBiH.

 

“Vojnici koji idu u potpunosti su spremni za izvršavanje zadataka. Tamo će raditi na očuvanju unutrašnjih perimetara, ali i na kontroli na aerodromu u Afganistanu“, izjavio je danas načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović.

Zamjenik komandanta Operative komande za operacije OSBiH, brigadni general Kenan Dautović rekao je da ove jedinice čine sve kako bi njihovi pripadnici bili što bolje opremljeni.

„Vjerovatno bi bilo smisleno na ovom mjestu kazati da su rezultati koje su postigle prethodne generacije bile gnrat da se BiH ponudi akcijski plan za članstvo u NATO. Mi činimo sve da naši pripadnici budu što je moguće bolje pripremljeni, kako bi mogli odgovoriti adekvatno izazovima u bilo kojoj od misija u koju se upućuju“, izjavio je Dautović.

Od izbora do danas odabrani vojnici su prošli kroz šestomjesečnu obuku. Prošli su kroz različite faze.

„Iako su oni profesionalci mi smo se borili protiv onoga što se zove rutina. Ona je nama najveća opasnost i ne dozvoljavamo do zadnje minute da se vojncii opuštaju. Držimo ritam taj do povratka u državu“, rekao je Dautović.

Današnjoj svečanosti su prisustvovali najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH te predstavnici zapovjedništava i jedinica Oružanih snaga BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,