Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Infektolog Bakir Nakaš: Možda smo naglo popustili mjere…

Preuzmite sliku

O trenutnoj situaciji sa pandemijom korona virusa u BiH, ublažavanju mjera, reakciji i djelovanju zdravstvenog sektora razgovarali smo sa dr. Bakirom Nakašom, infektologom koji je u Newsroomu na N1 govorio o potencijalnim novim problemima sa pandemijom korona virusa.

“Nakon svih mjera koje su bile intenzivne i prihvaćene od stanovništva da su u potpunosti provođene, kada se javi relaksacija i upražnjava život kao prije, onda ljudi zaborave sve što je bilo i ponesu se da je epidemija nestala, do te mjere da je nije ni bilo. To je jedan od razloga što danas imamo te ‘repove’ koji se javljaju i javljati će se”, kazao je Nakaš za N1.

Dodaje da je u svijetu slična situacija, ne samo u BiH.

“Mi nismo izuzetak, vidite da je u svijetu ovako. WHO se oglasila da se pandemija nastavlja, da je intenzivirana, što znači da nismo izuzetak i da je ovo prirodna pojava nakon epidemijskog talasa i mjera koje smo provodili. Relaksacija se, po meni, možda naglo desila. Možda se trebalo postupno ublažavati i provoditi dodatne mjere. Mi smo ostali na vlastitoj odgovornosti stanovništva, ostaje da li će oni poštivati mjere”.

“Ne možete vi tu uticati na ljude i nametnuti stegu kada vide da je prostor slobodan. Svako ko vidi da je slobodan prostor, osvajat će ga na način na koji vidi priliku”.

Nakaš kaže da preporuke zdravstvenog dijela kriznih štabova nisu bile sagledane do kraja.

“Iako je struka insistirala da se mjere postupnije ublažavaju, Krizni štabovi su imali svoje stavove. Evidentno je bilo da preporuke zdravstvenog dijela kriznih štabova nisu bile sagledane u potpunosti i nisu bile prihvaćene. Da su bile prihvaćene moguće da ne bismo imali ovakvu situaciju”.

Kako dodaje, može se očekivati još ružniji scenario.

“Vi kada imate na umu da je u Sarajevu jučer bio dan sa najvećim brojem novozaraženih od početka, jasno vam je da slijedi još ružniji scenario koji možemo očekivati. Mjere koje će Krizni štab proglasiti će biti rigoroznije nego do sada”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje