Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Imenovana nova Vlada Tuzlanskog kantona, novi premijer istakao dva prioriteta

Preuzmite sliku

Skupština Tuzlanskog kantona potvrdila je na sjednici imenovanje nove kantonalne vlade sa 19 glasova za, 11 protiv i pet suzdržanih.

Novi kantonalni premijer je Kadrija Hodžić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, kadar Socijaldemokratske partije BiH.

Novu skupštinsku većinu pored SDP-a, čine PDA, Naša stranka i SBB.

Imenovani su i novi ministri u Vladi TK: ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministar finansija Vedran Lakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, kadrovi SDP-a BiH.

Ministar unutrašnjih poslova je Midhat Dobrnić, za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić, za boračka pitanja Fedahija Ahmetović, kadrovi Pokreta demokratske akcije (PDA).

Naša stranka u novoj Vladi ima dvije pozicije: ministricu pravosuđa i uprave, koju će obnašati Una Harčin, te ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdana Karadžina.

Zlatan Muratović novi je ministar za kulturu, sport i mlade, a Mevludin Hodžić ministar privrede, kadrovi Saveza za bolju budućnost.

Novi ministar zdravstva je Božo Jurić, bivši kadar HDZ-a, koji je ovu stranku napustio 2. decembra prošle godine. Jurić je kao kandidat za ministra predložen od strane Pokreta demokratske akcije.

Novoizabrani premijer TK Kadrija Hodžić poručio je da će nova Vlada biti suočena s najsloženijom situacijom pred kojom su sva društva 21. stoljeća.

Govoreći o radu nove Vlade, kazao je da će raditi transparentno i otvoreno, naglasivši da će fokus biti na zdravstvu i zaštiti svakog građana TK, zatim na privrednom stanju, zaštiti privrednih subjekata koji su na udaru zbog posljedica pandemije, kao i poticanju poduzetništva kako bi se održala zaposlenost i likvidnost firmi.

Treći sektor kojem će se posvetiti posebna pažnja je obrazovanje, rekao je Hodžić, najavivši kako je u pripremi reforma koja podrazumijeva obrazovanje za tržište rada. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,