Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

IG Kanada: Osuđujemo imenovanje negatorke genocida u britanski Dom lordova

Preuzmite sliku

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije je osudio i odbacio odluku britanskog premijera Borisa Johnsona “da za članicu Doma lordova imenuje Claire Fox, negatorku genocida u Srebrenici i ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini”, navode iz ove institucije.

“Odluka britanskog premijera je veliki udarac istini, pravdi, kulturi sječanja, ponižavajuča je za međunarodno pravo i pravdu, degradirajuča za međunarodne sudove Ujedinjenih nacija. Anticivilizacijska odluka daje zamah revizionistima historije koji u sklopu antibosanske koalicije sve više negiraju sudske, naučno istraživačke i historijske činjenice o genocidu u Bosni i Hercegovini. Ovim činom britanski premijer je pogazio pozitivne radnje Velike Britanije u podizanju svijesti o potrebi međunarodne, institucionalne kulture sjećanja na genocid u Bosni i Hercegovini.

Pored toga što je uključivanje negatora genocida u političke procese dehumanizirajuči čin za žrtve, isti i ugrožava mir i bezbjednost, narušava međuljudske i međudržavne odnose, ponižava međunarodnu pravdu i međunarodne sudove. Negiranje genocida ima suštinsku namjeru najave novog genocida, i stoga smo dužni odlučno reagovati svim demokratskim sredstvima.

Imajući u vidu da moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem, pozivamo Predsjedništvo i ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pismeno obavjeste britanskog premijera o teškim posljedicama njegove odluke o imenovanju Claire Fox za članicu Doma lordova“, saopćeno je Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Premijer Johnson je bivšu suizdavačicu časopisa “Living Marxism” u kome su objavljivani tekstovi kojima se negiraju zločini počinjeni nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH imenovao za članicu Doma lordova prošle sedmice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje