Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ifet Feraget odgovorio na pitanje da li će se kandidovati za Predsjedništvo

Preuzmite sliku

Advokat Ifet Feraget bio je gost večerašnjeg Pressinga na N1. Govorio je o aktuelnim slučajevima hapšenja bh. državljanina na granici sa Srbijom, kao i o slučajevima Memić i Dragičević.

Ko se boji istine u slučajevima ubistava, organiziranog kriminala?

“Mislim da se istine boje politike, to su ove tri politike koje upravljaju ovom zemljom već 30 godina. Enormno bogaćenje, nepotizam su doveli do ovoga.”

Šta bismo saznali o nosiocima politika?

“Saznali bismo ono što već znamo, a to da oni nisu političari nego politikanti. Kad vam je lični interes bavljenje politikom, onda vi niste političar nego politikant. Svaki pojedinac koji se bavi politikom bi trebao da se bavi narodnim interesima, oni žive za svoje vlastite interese”, kazao je Feraget.

Kako je dodao, priče o Dženanu i Davidu su završile u mnogim međunarodnim slučajevima.

“Priče o Dženanu i Davidu su završile u mnogim međunarodnim izvještajima, to nije slučajno. Nevjerovatno je da mi još uvijek govorimo o unaprijeđenju vladavine prave. Ovdje ne postoji vladavina prava, taj koncept u BiH ne funkcioniše. Da biste ostvarili pravdu u BiH vi morate imati moć. Oni imaju moć, ali ih ne zanima pravda pa se to završava u nekoj vrsti tiranije. Obični građani teško mogu ostvariti svoja prava.”
Na pitanje da li bi mogao biti kandidat za utrku za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na izborima 2022. godine odgovorio je da nema namjeru da bude kandidat:

“Hvala svima koji su me planirali za poziciju člana Predsjedništva, velika je čast biti spomenut kao kandidat za takvo nešto. Obradovat ću sve one koji su svih ovih godina na suprotnoj strani i koji ne žele da se utvrdi istina i reći ću da se ne planiram baviti politikom.”

Mišljenja je kako da bi bilo pogubno da se bavi politkom jer – nema političkog iskustva:

“Nemam namjeru izvlačiti bilo kakvu političku korist od oštećenih porodica koje besplatno zastupam”, zaključio je.

Hapšenja državljana BiH na granici sa Srbijom? Šta je država trebala učiniti dosad?

“Država nije učinila mnogo osim što je zaključen taj protokol o suradnji Tužilaštva za ratne zločine Srbije i BiH koji podrazumijeva obavezu dvije države da međusobno jedna drugoj dostavljaju informacije i dokaze. Ta obaveza se ne poštuje obostrano i to rezultira tako da se uglavnom državljani BiH hapse u Srbiji. Vrlo je interesantno da je Tužilaštvo reagovalo saopćenjem u kojem stoji da je to slučaj po prijavi nadležne policijske agencije, taj postupak je već nekoliko godina u toku. Ne postoje okolnosti koje ukazuju na postojanje sumnje, utvrđeno je da gospodin Vranj nema veze sa tim događajima. Bit će interesantno na osnovu kojih dokaza je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o nesprovođenju istrage. Ako Srbija nije dostavila dokaze, onda krši protokol potpisan između BiH i Srbije.”

Poziv ili upozorenje MVP BiH da se ne putuje u Srbiju?

“Nakon što je nekoliko desetina hiljada otišlo u Srbiju primiti vakcine a nismo imali ovakav slučaj, ovaj poziv zabrinjava. To je prekasno za gospodina Vranja, za mene je neshvatljivo. Država nije poduzela sve što je trebalo, postoji mogućnost unaprijeđenja tog sporazuma na hiljadu načina.”

Trebaju li borci biti uplašeni?

“Ja bih rekao da trebaju, u svakom slučaju ovo je jedna situacija koja je posebna zbog toga što je Tužilaštvo provelo taj postupak i donijelo naredbu o neprovođenju istrage. Zato postoje institucije koje su dužne ljudima dati institucionalnu garanciju”, poručio je i kazao:

“30 godina nakon rata postaviti ovo pitanje nakon čitavog niza skandala, bjekstva, ne mislim da je vrijeme da sada pristupamo takvim akcijama. Niko ne osporava ni jednoj ni drugoj državi pravo da procesuira.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,