Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

‘Identity Week’ nazvao IDDEEA-u i BiH evropskim predvodnicima iz oblasti digitalnog identiteta

Preuzmite sliku

Identity Week, elitno svjetsko društvo i organizator najveće svjetske konferencije iz oblasti identifikacionih dokumenata i digitalnih rješenja prepoznao je Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) kao lidera u digitalnim inovacijama, usmjeravajući Bosnu i Hercegovinu ka tome da postane jedna od vodećih nacija u Evropi za digitalni identitet.

– Implementacijom važnih e-servisa, od elektronskih certifikata do elektronskih potpisa, IDDEEA ne samo da održava evidencije već i radikalno mijenja način na koji im se pristupa i koristi, a strogo u skladu s novim Zakonom Evropske unije o digitalnom identitetu – navodi se u objavi. Pored toga navedeni su e-servisi koje Agencija pruža poput uvida u prekršajne evidencije, portal otvorenih podataka i e-Identitet.

Takođe ističu da zalaganje  IDDEEA-e u projektu e-Identiteta predstavlja dobar primjer modernizacije u Bosni i Hercegovini, podstičući poboljšanu komunikaciju i administrativnu efikasnost i otvara put za budućnost u kojoj je pristup uslugama i dokumentima jednostavan i siguran, što unapređuje svakodnevni život građana snagom tehnologije. Na ovaj način IDDEEA radi na ispunjenju prioriteta Evropske unije u pogledu digitalne transformacije i sigurnosti elektronske komunikacije.

Podržavajući ambicioznu težnju BiH za usklađivanjem sa standardima EU, IDDEEA je pokrenula digitalni identitet za sve građane, radeći tako i na ispunjenju jednog od UN ciljeva održivog razvoja  koji se odnosi na Industriju, inovacije i infrastrukturu (SDG 9), saopćeno je iz IDDEEA-e. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,