Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hurtić i Jurišić očekuju ubrzanje procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba

Preuzmite sliku

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić i predsjedavajući Kolegija direktora za nestale osobe (INO) BiH Marko Jurišić održali su danas u prostorijama Komemorativnog centra Tuzla sastanak, nakon kojeg su iskazali očekivanja da će se proces ekshumacija i identifikacija u BiH ubrzati.

  • – U Bosni i Hercegovini se traži 7.502 osobe. Na ovom području traženo je negdje oko 12.500 osoba, a preko 10.000 je nađeno i znači da na ovom području tražimo još 2.500. Ovakvih pozicija u BiH ima 12 gdje se vrši DNK analiza, gdje se nalaze posmrtni ostaci koji nisu identifikovani i koliko sam razgovarao s ljudima iz Instituta za nestale osobe to se pokušava sada okrupniti da bi što prije 7.502 osobe identifikovali – kazao je ministar Hurtić.

  • U narednom periodu moguća je pomoć Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u pogledu nabavke uređaja, prvenstveno skenera koji se koriste i prilikom deminiranja terena, a s ciljem da se pronađu preostale nestale osobe.

  • – Ministar Hurtić je jedini ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je posjetio ovaj centar, iskazao interes za rješavanje sudbine nestalih osoba i očekujemo od ovog sastanka jedan napredak – izjavio je predsjedavajući Kolegija direktora za nestale osobe BiH Marko Jurišić.

  • Kako napominje, od 11.156 nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, na BiH otpada 81 posto.

    Izrazio je nadu da će u budućnosti biti stvoreni bolji rezultati u procesu ekshumacije i identifikacije. (Foto: Blicko Junior | Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje