Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

HDZ pristao nakon 20 godina: Srbi u HNK postaju konstitutivni

Preuzmite sliku

HDZ BiH je od nakon 21 godinu konačno pristao priznati Srbe kao konstitutivni narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Upravo na inicijativu ove stranke, koja je do sada blokirala slične pokušaje, predložene su ustavne promjene koje s odnosi se na konstitutivnost Srba u HNK.

– Ta inicijativa upućena je Vladi HNK-a i mi ćemo pokušati u okviru tih pitanja obuhvatiti i ona druga koja se tiču institucija koje odavno nemamo. Tako bismo trenutno stanje i osnovni pravni akt županije uskladili s onim što u praksi imamo – kazao je Martinović, uoči današnje sjednice županijske skupštine, naveo je dopredsjedavajući Skupštine Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Tomislav Martinović pozdravio je u petak

– Svi zastupnici u Klubu Bošnjaka će podržati prijedlog kad dođe od Kluba zastupnika HDZ-a, odnosno Hrvata… Ako Klub HDZ-a bude ‘za’ s naše strane nema problema – komentirao je spomenutu inicijativu i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Podsjetio je kako od 2017. godine u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje su utvrdili Klub zastupnika Bošnjaka u prethodnom sazivu i Klub zastupnika Srba, a koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i pisma.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u julu 2000. godine donio istorijsku odluku kojom se od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske (RS), traži da izmijene svoje ustave kako bi se osigurala puna ravnopravnost tri “konstitutivna naroda” na čitavom području BiH.

Nakon što je ova odluka donesena, u narednih nekoliko godina, osam kantona (Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, Bosansko-podrinjski kanton, Unsko-sanski kanton, Srednjebosanski kanton, Zapadnohercegovački kanton i Kanton 10) je izmijenilo svoj Ustav kako bi se Srbima osigurala ravnopravnost.

Danas, samo dva kantona ne priznaju Srbe kao konstitutivni narod, a to su Posavski kanton i Hercegovačko-neretvanski kanton. U oba sporna kantona HDZ je na vlasti bio veći dio vremena od 2000. godine do danas.(Vijesti.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,