Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hayat poručio Konakoviću da laže, on objavio ugovor o prodaji TV prava

Preuzmite sliku

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH ponovo je na svom Facebook profilu kometarsiao prodaju prava televizije Hayat Telekomu Srbije odgovarajući na saopštenje tog medija u kome je navedeno da nije govorio istinu.

“Odgovorio mi je Hayat i rekao da ne govorim istinu. Kažu da su ugovor potpisali sa portugalskom firmom i da je potpisnik Jose Carlos Rodrigues A. Kažu da to nije “kako Konaković iznosi laž, Telekom Srbije”. napisao je Konaković.

Ministar vansjkih poslova zatim je iznio svoje dokaze.

“Da krenemo redom. Hayat je potpisao najmanje 3 ugovora sa istom kompanijom. O toj kompaniji kao posredniku koji u ime Telekoma Srbije kupuje ekskluzivna prava na televizijske kanale iz BiH pišu naši mediji već nekoliko godina. (slike ispod teksta) Jedan od ugovora za distribuciju kanala preko OTT mreže na području cijelog svijeta realizuje se preko GO4YOU platforme koja je dio grupacije Telekom Srbije. Jedan od ugovora za prijem i distribuciju kanala preko satelitske DTH platforme na području cijelog svijeta ekskluzivno samo preko operatera Telekom Srbije. U čl. 1 ovog ugovora ime Telekom Srbije ponavlja se tačno 10 puta.” napisao je Konaković.

 • Konaković je zatim dodao i da je vlasnik Hayata je i sam javno potvrdio da su “Telekom Srbije i Vip Team United povezane kompanije.” U svom je Facebook postu objavio i ugovore.

  Hayat prodao prava Telekomu Srbije i za BiH

  Ministar vansjkih poslova BiH zatim je pojasnio da je Hayat prodao prava i za BiH.

  “Neke TV kuće jesu prodale prava za inostranstvo, al’ Hayat je prodao prava i za BiH. O tome sam na press konferenciji govorio. Na kraju, tačno je da to privatna firma i da može prodati prava kome hoće. Ja u to ne ulazim. Ulazim samo u onaj dio u kojem ta TV kuća sije laž o nama i napada naš patriotizam, govori o našoj izdaji jer sjedamo za sto sa nezaobilaznim akterima političke scene. Njima, u isto vrijeme, ne smetaju desetine hiljada eura iz Srbije i dominacija Telekoma Srbije u BiH.” napisao je Konaković.

  Konaković se zatim osvrnuo i na SDA kadar i svoj “ratni staž” navodeći da je vlasnik Hayata bio u vojsci 43 dana.

  “Nemam ja problem kad ode mlađahni kadar SDA u zagrebački noćni klub i giba se na zvukove Cecinih pjesama, sa gomilom alokohola na njegovom i stolovima oko njega. Imam problem kad sutra izadje u medije i kaže “sad sam sa namaza, klanjao sam iza Muderisa”, želeći na takav način priskrbiti politički poen, a u isto vrijeme partijska mašinerija nas naziva munaficima, nevjernicima, adžijama, nenadima.

  Nemam je problem kad viđeni SDA kadar pije viski naiskap, ljubi i liže trubače, provlači flašu viskija ispod nogu kao Harlemovci loptu. Imam problem kad izadje sutra i priča o vjeri kao stubu svog života, a mašinerija melje ljude i sve koji nisu iz njegove stranke proglašava munaficima, nevjernicima, adžijama, nenadima.

  Imam problem jer sijete laž, branite i promovišete korupciju i lopove, stranačko dižete iznad države i naroda, a na tom ste putu spremni pregaziti svakog ko vam se suprostavi. Posebno mi smeta jer se u tim pohodima zagrnete plaštom moje vjere i plaštom naše časne odbrane od agresije, zarad svojih ličnih i stranačkih interesa.Zato se protiv vas takvih svim srcem borim. Pregledao sam opet Registar boraca. Vlasnik Hayata ima 43 dana provedena u Armiji RBiH. Ja sam jednom prilikom tačno toliko proveo na Nišićkoj visoravni na terenu. 43 dana. Ja imam 1476 (ko hoće može izračunati koliko je to godina. Godina ima 365 dana)” napisao je Konaković .

  Podsjetimo, televizija Hayat Konavića je optužila za grub odnos prema njihovoj novinarki. Žustra rasprava između vlasnika TV Hayat i ministra vanjskih poslova nastavljena je na društvenim mrežama. Hayat je jučer objavio detalje ugovora optuživši Konakovića za laž i ušutkivanje medija.

  Švrakić za N1 o prodaji prava

  Podsjetimo N1 je 2020. godine istražujući ovu priču razgovarao sa vlasnikom Hayat televizje.

  Elvir Švrakić obrazložio je tada da su odlučili potpisati ekskluzivni ugovor sa kompanijom VIP Networks iz Portugala te dati prava toj kompaniji da pregovara sa ostalim operaterima o uslovima distribucije Hayat TV. Naknadno je putem SMS-a, na upit novinara N1 saopćio da je riječ o kompaniji VIP Team.

  “Na tenderu je najbolje uslove ponudila kompanija VIP Networks iz Portugala i s njima smo sklopili ugovor i o tome obavijestili u junu mjesecu NetTV plus. U ovih proteklih sedam ili osam mjeseci oni se nisu uspjeli dogovoriti oko uslova i preuzimanja Hayatovih kanala. Ta kompanija je dobila prava za prodaju svim ostalim kompanijama koje se bave ovim poslom da preuzimaju signal TV Hayat. Oni su vodili pregovore i s NetTV Plus, međutim na kraju se nisu uspjeli dogovoriti”, kazao je tada Švrakić.

  Iz United Grupe u tom su periodu saopštili da su svi njihovi pokušaji da produže ugovor sa Hayat TV propali, te da su za pregovore bili upućivani na Telekom Srbije, tamošnju državnu kompaniju.

  Švrakić je tada kazao da nikoga uputio na Telekom Srbije, te da je sve u vezi pregovora prepustio kompaniji kojoj je prodao ekskluzivna prava na emitovanje programa Hayat TV. Ipak, nije demantovao da je znao da je ta kompanija VIP povezana sa Telekomom Srbije.

  N1: To je VIP Networks koji prema vašim tvrdnjama nema nikakve veze sa Telekomom Srbije?

  “Ima, kako da nema. Ja kako znam VIP Networks je vlasnik GOforTV platforme i oni su otkupili prava za platformu GOforTV”, odgovorio je tada Švrakić.

  Upravi je taj ugovor objavljen kao demant Konakovićevih tvrdnji.

 • U demantiju Hayata navedeno je da je “istina je da su partneri spomenute portugalske kompanije VIP Team, kako navode na svojoj stranici, i Al Jazeera, Bein sports, Bloomberg, Eurosport, Arena, RTS, BHRT i brojne druge televizije, platforme i kompanije.”

  Priča o uticaju Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića u BiH kao i telekomunikacijske kolonizacije naše zemlje aktuelizirana je nakon kolumne novinara Slobodne Bosne Senada Avdića.

  Avdić je u svojoj kolumni ukazao na konekcije Telekoma Srbije sa nekada vladajućim strukturama iz SDA i analizirao uticaj koji putem svojih platformi postižu u BiH.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,