Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Handke: Jaki su vjetrovi bili protiv mog dolaska ovdje, ali došao sam

Preuzmite sliku

Austrijski pisac Peter Handke, Nobelovac poznat po podršci Miloševićevom režimu i negiranju genocida, kazao je kako su bili “jaki vjetrovi protiv njegovog dolaska, ali da je ipak došao”.

Novinarima tri odabrana medija otpjevao je dio pjesme Tozovca i prisjetio se svog dolaska u Višegrad prije 20 godina.

“Bio sam u Višegradu prije 20 godina. Posjetio sam kuću Ive Andrića, bio sam s druge strane Drine. To je bio veliki trenutak za mene”, rekao je govoreći o nagradi koja će mu danas biti uručena.

Handke je inače proglašen personom non grata u Kantonu Sarajevo, a njegov dolazak izazvao je brojne negativne reakcije. I  dodjela Nobelovo nagrade prošla u protestima koji su organizovani u BiH, regiji, ali i zemljama EU. Brojni zvaničnici bili su protiv toga da mu se dodijeli Nobelova nagrada zbog njegove podrške režimu Slobodana Miloševića.

Među predstavnicima RS koji su ga dočekali, bila je i predsjednica RS Željka Cvijanović koja je govorila o njegovoj posjeti.

“To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spriječe, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi”, rekla je Cvijanović. Istakla je da je Hadnke u Republici Srpskoj rado viđen gost.

Činjenica da je dobio najviše priznanje pokazuje kakav odnos imamo prema njemu, njegovom stvaralaštvu i konačno prema njegovom razumijevanju”, dodala je.

Njemu je danas uručila Orden RS koji su ranije dobili i osuđeni ratni zločinci. Handke je trenutno u Višegradu kao gost režisera Emira Kusturice. Ranije je obišao skulpturu koja je postavljena u centru Banjaluke u njegovu čast. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje