Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hafiz Husejn ef. Čajlaković: Ramazan je prilika muslimanima da se malo opamete, dođu sebi i preispitaju se

Preuzmite sliku

Možda je ovo prilika muslimanima da se malo opamete, sebi dođu i preispitaju se

Bosna i Hercegovina ramazan dočekuje u vremenu brojnih iskušenja. Hafiz Husejn ef. Čajlaković, zenički imam, jedan od najpopularnijih imama u BiH, a zahvaljujući YouTube kanalu, i u svijetu, kaže da je dolazak ramazana u pandemiji kojoj se bliži kraj i vremenu stvaranja novog poretka u svijetu, koje je u toku, možda i hajr.

Preispitati sebe

– Možda je ovo prilika muslimanima da se malo opamete, sebi dođu i preispitaju se. Da se prestanu svađati i optuživati, jedni druge potvarati da bi sebe promovirali, da ne bude mržnje. Možda je ovo milost Božija. Kad se sunce pojavi, zvijezde sjaj gube, pa tako i kad veća sila udari, mnogo toga postaje sporedno. Ljudi rade kako rade, ali Bog ima svoj projekt. Kad Allah zaželi jednom narodu dobro, onda mu pošalje nešto što ga pritisne, ali i osnaži i ujedini. I kroz povijest se, kroz iskušenja, prirodne katastrofe i ratove, kristaliziralo ko je čvrst, a ko troha ili škart – kaže hafiz Čajlaković.

Na takav način i sa zahvalnošću Bogu treba prihvatiti svaki problem i muku, pa i ove s kojima se suočavamo danas, dok zabrinuto pratimo stanje u svijetu, cijene, političke razmirice…

– Možda i nas u Bosni Bog voli pa nas stalno testira. Narod koji kod Boga ne polaže ispite, on je u zabludi. Imamo jednu oficijelnu školu, dresuru radi diploma, funkcija, položaja, a kod Boga ko položi, blago njemu, a koga Bog nikako ne testira, on je osuđen na propast – ističe Čajlaković.

Miris bereketa

U modernom dobu, kad je puno lakše živjeti nego prije, nikada više nismo bili usamljeni, kaže Čajlaković, jer u stanovima i po selima živi mnogo usamljenih ljudi. Podsjeća da se u periodu prije pandemije smisao iftara donekle bio i izgubio.

– Bila se izgubila ta intima kuće, da se iftar spremi i da kuća zamiriše bereketom. Sve je otišlo u restorane, gdje su iftare pravili bogati, a siromašni ne znam jesu li se i zvali. Sve je manje zajedničkih iftara, jer se nema vremena, a onda je Allah poslao koronu da nas malo zbije, da znamo gdje smo i gdje pripadamo – ističe Čajlaković.

I u ovom, kao i kroz sve ramazane, vjernik koji posti osjeća radost, kaže hafiz Čajlaković, a „kako ko zaposti, tako će i dobiti, kako naručiš, tako i dobiješ“.

– Kroz razne manifestacije, koje organizira i Islamska zajednica, mi se radujemo ramazanu, a ima jedna predaja – da će više dobiti onaj ko se raduje od onog ko bude postio, a ne bude se radovao. Mi smo duhovna stvorenja i duša, a ne tijelo, osjeća sreću. Dušu smo okovali ovim samarom koji se zove tijelo, robujemo tijelu i materiji, a dušu smo zapostavili – kaže hafiz Husejn ef. Čajlaković.

Čista misao

– Ramazan je prilika da duše očistimo, da malo duhovno progledamo, da nam uši drugačije čuju i oči vide i da nam misao bude čista. U ogledalu koje je prljavo niko se ne može ogledati. Zato je smisao našeg namaza, posta i zikra da se pročistimo, da bi se od nas neko mogao ogledati – kaže Čajlaković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje