Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hadžikadić: Milanoviću mi u BiH smo civilizovani, sigurniji ste nego u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

Nakon što je danas Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske otkazao posjetu Bosni i Hercegovini zbog, kako je naveo, sigurnosnih razloga, na to je reagovao Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres.

Hadžikadić je Milanoviću poručio da su uprkos njegovim šovinističkim ispadima na račun žrtava Srebrenice, kao i bošnjačkog naroda u cjelini, ljudi u BiH ipak civilizovani i da su u našu zemlju svi dobrodošli.

“Sigurnosne procjene i otkazivanje posjete su samo loš pokušaj međunarodnog skretanja pažnje na Bosnu i Hercegovinu i opasnost od “ekstrema”, što je samo nastavak politike koju je vodila vaša prethodnica. Gospodine Milanoviću, dođite u Bosnu i Hercegovinu. Ovdje ćete biti sigurniji nego u Hrvatskoj. Otiđite u Srebrenicu, poklonite se žrtvama i izvinite se za riječi koje ste uputili. Dođite u Sarajevo. Za promjenu, posjetite institucije naše države, iskažite poštovanje i uvažavanje našeg suvereniteta. Razgovarajte. Spustite tenzije. Dobrodošli”, poručio je Hadžikadić.

Zoran Milanović trebao je prisustvovati obilježavanju 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, a prije toga bila je planirana posjeta Travniku gdje je bilo planirano polaganje vijenca i paljenje svijeću kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Travnika na groblju “Prahulje” i Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić”.

Iz njegovog kabineta su danas saopćili da Milanović neće doći u BiH zbog sigurnosnih razloga.

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona su za N1 istakli da sigurnosna situacija na ovom području uopće nije ugrožena te da se ona u proteklom periodu popravila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje