Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gužve ispred šalter sala zbog raspodjele sredstava Evropske unije

Preuzmite sliku

Pomoć Evropske unije (EU) građanima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u vidu novčanih sredstava za grijanje namijenjena je za četiri kategorije stanovništva. Javni poziv za sredstva EU biće raspisan 23. oktobra. U Republici Srpskoj raspodjela sredstava je već počela.

Projektom će biti obuhvaćeno 109.000 domaćinstava, a isplatu ovih sredstava vršit će opštine ili gradovi. Rok za isplatu, koji je postavila EU, je april 2024. godine.

Pomoć EU – uslovi

Prva kategorija: Domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć.

Druga kategorija: Domaćinstva u kojima žive djeca, koja su, do zaključenja poziva ostvarila pravo na dječiji dodatak.

Treća kategorija: Domaćinstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju, u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12. mjesec 2022. godine.

Četvrta kategorija: Domaćinstva u kojima je tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, usljed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo sa samo jednim roditeljem, koji u tom razdoblju nije ostvario prihode, a koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak, ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa, u iznosu višem od iznosa najniže plate u FBiH.

Programom utroška sredstava, dvije trećine iznosa, tj. oko 42,5 miliona KM od ukupnog iznosa, planirane su za penzionere, dok je preostala trećina u visini od 21,9 miliona KM predviđena za ostale tri kategorije. Maksimalan iznos pomoći domaćinstvu je 600 KM.

Potrebni dokumenti za apliciranje za pomoć EU

Građani koji žele aplicirati za ovu vrstu jednokratne pomoći biće u obavezi da popune prijavni obrazac koji će pronaći na web stranicama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlade FBiH, općina i gradova, kao i u prostorima općina i gradova. Uz prijavni obrazac bit će potrebne izjave o kućnoj listi i cips prijavnice svih članova domaćinstva.

Izjave o kućnim listama se mogu pronaći u općinama, ali i na web stranicima općina. CIPS prijavnicu vadite u policijskoj upravi ili poslovnici Pošte u vašoj općini.

“U pitanju je jedna aplikacija, a obrazac će biti veoma jednostavan i svi će moći da ga popune”, rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić za N1.

Vezano | Tuzla: Produženo radno vrijeme šalter sale za izdavanje ličnih dokumenata

Vezano | Obavijest o načinu podnošenja prijava na Javni poziv Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za dodjelu sredstava energetski siromašnim domaćinstvima/kućanstvima

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,