Četvrtak, 2. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Granična policija uspješno drži pod kontrolom ilegalne migracije preko bh. teritorije

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić 5. i 6.12.2016. učestvuje na sastanku šefova policijskih agencija balkanske regije pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Italije i EUROPOL-a u Rimu.

Teme sastanka su ilegalne migracije i metode njihovog suzbijanja, terorizam, krivična djela čiji su počinioci seksualni predatori, ulaganje prethodno oduzetih nelegalnih sredstava, zajedničke operativne akcije, ali i druge aktuelne teme iz oblasti sigurnosti na Balkanu.

Na sastanku prisutnima se obratio direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuvši da BiH nije izložena migracijskom pritisku, ali da je posljednjih nekoliko mjeseci evidentirano da ilegalni migranti s Bliskog istoka, koji duže vrijeme borave na području Srbije, u malim grupama pokušavaju koristiti BiH kao tranzitno područje za ulazak u zemlje EU. Dodao je da Granična policija BiH, u saradnji s drugim agencijama, i dalje uspješno drži pod kontrolom ilegalne migracije preko bh. teritorije. Direktor Galić predstavio je učestvovanje Granične policije BiH u operativnim akcijama pod pokroviteljstvom EUROPOL-a. U segmentu borbe protiv terorizma govorio je o saradnji te predočio broj evidentiranih sigurnosno interesantnih osoba u prelasku državne granice, o kojima su svi relevantni podaci dostavljeni nadležnim organima.

Uz direktora Zorana Galića, na sastanku učestvuju i predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Osim domaćina iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Italije i EUROPOL-a, na sastanku su prisutni predstavnici Evropske komisije, Interpola, SELEC-a, te policijskih agencija iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Moldavije, Slovenije, Mađarske, Albanije i Rumunije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje