Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građanska inicijativa sa zakonskom osnovom o smjeni ministra MUP-a TK

Preuzmite sliku

Građanska inicijativa o smjeni ministra unutrašnjih poslova predata u Skupštinu TK, predsjednik Vujović odmah reagovao.

Aktivisti Karton revolucije jutros su u Skupštinu Tuzlanskog kantona predali građansku inicijativu sa ukupno 862 potpisa od strane građana.

Inicijativa je potpisana jučer tokom mirnog okupljanja za Amru Kahrimanović koju je 7. februara ubio inspektor Mup – a Tuzlanskog kantona Elvis Ćustendil.

”Nakon što smo predali građansku inicijativu sa zakonskom osnovom, predsjednik Skupštine Žarko Vujović nas  je odmah pozvao na razgovor gdje je rekao da će sazvati vanrednu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona.”, kazao je aktivista Pokreta Karton revolucija Adi Selman.

 • Zahtjevi građanske inicijative prema Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona su:

  1. Hitno sazivanje sjednice Vlade TK na temu razmatranja sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu, a najkasnije do srijede 14. februara.

  2. Hitno sazivanje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na temu razmatranja sigurnosne situacije u TK, a najkasnije do 15. februara.

  3. Smjenu ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona zbog sistemskih proopusta koje je izvršio, a koji su direktno utjecali na počinjenje zločina ubistva.

  4. Pokretanje istrage i utvrđivanje odgovorne osobe i kažnjavanje za propust neevidentiranja odlaganja pištolja koji je korišten tokom ubistva.

  5. Smjenu i pokretanje disciplinske odgovornosti protiv svih drugih odgovornih lica za sistemske propuste koji su doveli do tragičnog ubistva.

  6. Usvajanje odluke i osiguravanje finansijskih sredstava za hitno uspostavljanje redovnih ljekarskih pregleda za sve policijske službenike u Tuzlanskom kantonu u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

  Obrazloženje:

  Dana 07.02.2024. godine policijski službenik Elvis Ćustendil je koristeći službeni pištolj usmtio građanku Tuzlanskog kantona Amru Kahrimanović. Ubica nije bio podvrgnut redovnom ljekarskom pregledu zbog propusta u radu nadležnih institucija. Ubica je prilikom izvršenja zločina koristio službeni pištolj koji se morao nalaziti u prostorijama policije obzirom da je ubica u trenutku počinjenja zločina bio na godišnjem odmoru. Propustom u radu nadležnih institucija odgovorne osobe nisu izvršile kontrolu odlaganja naoružanja što je kao posijedicu imalo direktno počinjenje zločina.

  Sve navedeno pokazuje da su sistemski propusti u radu institucija direktno uticali na počinjenje zločina i zbog svega navedenog, građanke i gradani Tuzlanskog kantona se ne osjećaju sigurno u svojim gradovima/opštinama. U skladu sa naprijed navedenim pokrećemo navedenu građansku inicijativu.

  ”Od ovog momenta zahtjevi sa protesta su u zvaničnoj proceduri. Prvi put u historiji nakon nekih protesta u Tuzli predata je građanska inicijativa kao pravni dokument. Sada je na pozetu predsjedavajući. Ovo je proces u kojem će se imenom i prezimenom znati ko štiti ubice, a ko je na strani naroda”, poručili su iz Karton revolucije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje