Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fratar pred hiljadama vjernika žestoko prozvao Darija Kordića

Preuzmite sliku

S oltara crkve u Busovači ovih su dana osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću upućene kritike zbog njegovih izjava koje su dospjele u medije zahvaljujući videozapisu, javlja Jutarnji list.

Podsjetimo, radi se o snimci na kojoj se vidi Darija Kordića u većem društvu te ga se čuje kako govori da ga je neko neimenovan pitao je li vrijedilo.

– Pitao me je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila“, govorio je Kordić.

Središnje misno slavlje u povodu Svetog Ante pred hiljadama vjernika predvodio je fra Mario Katušić, gvardijan fojničkog samostana, koji se u propovijedi vrlo jasno osvrnuo na Kordićeve riječi.

– Najgore je što se sve negativnosti, laži, progonstva neistomišljenika čine mirne savjesti. Strašna je činjenica da drugome nanosimo zlo, a da se uopće ne kajemo. Strašna je činjenica kada govorimo javno da bismo sve dosad ponovili, svo zlo koje smo učinili, opet bi ga uradili. Ne govore to neki drugi, ne govore s onog drugog svijeta, iz drugog naroda, nego mi vjernici. Mi koji se svaki dan Bogu molimo, mi koji smo stalno u crkvi, znamo se vraćati na svoja zla, na svoje neistine, svoje laži, poručio je je gvardijan samostana u Fojnici.

Na istom mjestu upozorio je i na licemjernost nekih vjernika.

– Ne možemo vjerovati u Boga, a ne vidjeti ga u masama koje su u potrebama, koji su skrajnuti, koji su na marginama našeg društva. One naše male zajednice koje smo protjerali. One koji ne misle kao ja treba protjerati. Kao da se među nama događa etničko čišćenje svih onih neistomišljenika, svi oni koji drugačije misle, svi oni koji žele drugačije živjeti. Sve to radimo“, poručio je mladi fratar naglašavajući da vjernik-katolik, koji ispovijeda vjeru na temelju Svetoga pisma, ‘ne smije biti nijemi promatrač života‘.

Fra Mario Katušić spomenuo je i ‘molitelje‘ koji svake prve subote u mjesecu „zauzimaju“ gradske trgove u Hrvatskoj, a odnedavno i javne prostore nekih gradova u Bosni i Hercegovini.

– To su oni koji smatraju da Isusa ljube, njima nije potrebno nikakvo znanje o Bogu, takvih je ponajviše, čini mi se. Oni stalno govore da treba izaći na trgove, treba propovijedati Boga među drugima, a o njemu ništa ne znaju. Ne znaju da drugome treba oprostiti, oni nisu pročitali da Isus sa svima sjeda za stol, istaknuo je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje