Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Feraget: Očekujem da se potvrdi optužnica, postoji više nego dovoljno dokaza

Preuzmite sliku

Na Sudu BiH danas se održava ročište u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, po prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora za osumnjičene.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula protiv ovih pet osoba koju je proslijedilo Sudu BiH na potvrđivanje.

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život dana 08.02.2016.godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozlijeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

Kako je kazao Ifet Feraget, advokat porodice Memić, radi se o prijedlogu za produženje pritvora.

“Ročište je zakazano po prijedlogu za produženje pritvora osumnjičenima. U međuvremenu je podignuta i optužnica, što omogućava potpuno drugačiji režim pritvora ali nakon što dođe do potvrđivanja optužnice. Onda pritvor može trajati i do dvije-tri godine nakon potvrđivanja optužnice, u zavisnosti od toga da li je upitanju organizator ili član grupe za organizirani kriminal“, kazao je i dodao:

“Ovo je samo prijedlog za produženje pritvora do potvrđivanja optužnice, ali pošto je optužnica podnijeta sudu na proslijeđivanje u narednih 7-8 dana očekujemo odluku Suda o toj optužnici. Očekujem da bude potvrđena jer postoji više nego dovoljno dokaza za osnovanu sumnju, to je viši stepen izvijesnosti zasnovanog na dokazima koji u ovom predmetu egzistiraju“.

Podsjetimo, osumnjičeni se terete za kaznena djela:

-Organizirani kriminal a u vezi sa kaznenim djelima: Protuzakonito posredovanje, Pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, Spriječavanje dokazivanja i Davanje lažnog iskaza.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe.

Navode opužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala, ranije je navedeno. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje