Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Feraget nakon odluke Suda objasnio šta će se dalje dešavati

Preuzmite sliku

Nakon odluke Suda BiH da pusti Zijada Mutapa, Alisu Ramić i ostale optužebe u predmetu Dženan Memić, advokat porodice Memić Ifet Feraget je objasnio šta slijedi dalje.

Kako kaže, ovakva odluka Suda ga ne brine previše kada je u pitanju nastavak procesa ‘jer je pritvor samo vrsta opomene, nije nikakva kazna…’.

“Pritvor je mjera kojom se obezbjeđuje uspješno vođenje krivičnog postupka. Odluka Suda je zasnovana na zakonu. Ovakve odluke obično se donose u situacijama kada se vjeruje da su određene mjere zabrane sasvim dovoljne da se krivični postupak vodi i da nema potrebe pribjegavati strožijim mjerama poput pritvora. Zato mi ostaje da vjerujem da je odluka Suda pravedna. Treba reći i to da ova odluka nije konačna i da će se Tužilaštvo žaliti na istu. Dakle, trebamo sačekati i odluku apelacionog vijeća. Ali, nama je u ovom trenutku daleko bitnije da bude potvrđena optužnica”, kazao je Feraget za Radiosarajevo.ba.

Na pitanje da li će se, u slučaju potvrđivanja optužnice, Alisa i ostali vratiti u pritvor, Feraget je odgovorio da je to vrlo kompleksno, ali da sumnja u tako nešto, posebno ako pravosnažno bude potvrđena odluka o puštanju na slobodu.

Trebamo prvo sačekati žalbu Tužilaštva. Ona se može okončati tako što će se optuženi vratiti u pritvor. Ako odluka apelacionog vijeća ostane ista, onda i u slučaju potvrđivanja optužnice, opet Sud odlučuje da li će biti vraćeni u pritvor ili ne. Ali, ako mene pitate, mislim da su male šanse u tom trenutku da se oni vrate u pritvor, jer mi nema logike da ih isti Sud pusti da se brane sa slobode, pa ih onda nakon potvrđivanja optužnice vrati u pritvor. Ali, ovdje pritvor i nije toliki problem, nije to nikakva kazna, već samo mjera zabrane”, rekao je Feraget i dodaje:

“Ja ne mislim da pritvor može poslužiti kao bilo kakva kazna. U situacijama kada se on može zamijeniti drugim mjerama poput zabrane kretanja i slično, Sud obično to i uradi. Ovakva odluka ne može poremetiti čitav postupak, to je moje mišljenje.”

Potvrdio je da su svi optuženi pušteni na slobodi s tim da su Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu izrečene mjere kućnog pritvora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje