Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Federacija će naredne godine najvjerovatnije biti “pokrivena” iznajmljenim letjelicama za gašenje požara

Preuzmite sliku

Ljetna sezona naredne godine u Federaciji, u periodu kada postoji prijetnja od požara, bit će pokrivena iznajmljenim letjelicama za gašenje požara, ukoliko se novcima Vlade Federacije, a izdvojeno je 30 miliona KM u ovoj godini, ne kupe letjelice, rečeno je za Faktor u Radnoj grupi koju je formirala Vlada Federacije.

Kažu kako je malo vjerovatno, i kada bi se odlučili kupiti letjelice, da bi bile na raspolaganju naredne godine jer se na njih čeka najmanje dvije godine, tako da je rješenje iznajmiti ih.

– Da bi se krenulo u nabavku air traktora, helikoptera za gašenje požara, treba prvo formirati nezavisni pravni subjekt pod okriljem Vlade FBiH, u prijevodu preduzeće. Potom imenovati direktora, a on bi regrutovao ostalo osoblje. Traži se modalitet za realizaciju, na tome radi pravni tim.

Uglavnom, iduća godina će sigurno biti pokrivena sa iznajmljenim letjelicama za gašenje požara, ako ne budu nabavljene naše. Mislim da će se ići na avione za gašenje – rekao je jedan od članova Radne grupe.

Kaže kako su rokovi isporuke kupljenih letjelica dugi.

– Da sada imate milijardu na raspolaganju, ne možete dobiti za dvije godine avion koji kupite – rečeno nam je.

Koliko aviona se planira iznajmiti za narednu sezonu?

– Ne znamo koliko će aviona biti iznajmljeno, mora se raspisati javni poziv, može se iznajmiti iz recimo Italije, ima tih firmi po Evropi. Samo treba puno ranije krenuti u taj proces da bismo ih uopće mogli iznajmiti jer velika je potražnja.

To treba što prije započeti kako ne bismo morali nikoga moljakati za gašenje požara, već da platimo i iznajmimo, da imamo svoje. Letjelice se iznajmljuju za cijeli period požarne sezone, svi tako rade – rečeno je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,