Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

FBiH na 25. novembar dobija 11 kilometara autoceste

Preuzmite sliku

Kompanija „Autoceste Federacije“ otvorit će novih 11 kilometara autoputa, simbolično – 25. novembra, na Dan državnosti BiH, piše Avaz.

Radovi na izgradnji Zeničke zaobilaznice, najzahtjevnijoj dionici na Koridoru 5C, idu predviđenom dinamikom. Stotine radnika vrijedno rade, a da bi svi radovi bili završeni u predviđenom roku.

U namjeri da okončaju projekt na trenutno najvećem gradilištu u našoj zemlji nisu ih uspjeli spriječiti ni koronavirus, pa ni visoke temperature. Cilj je, kažu, jasan – završiti obećano i predati građanima na korištenje nove kilometre.

Užurbano se radi na asfaltiranju dionice, a prema riječima Reufa Kadrića, u ime preduzeća “Autoceste FBiH”, urađeno je 95 posto radova.

Izborili se s problemima

“Uglavnom se radi na dijelu gdje je otvorena trasa. Radovi idu u željenom pravcu i, ako nas nešto ne iznenadi, do novembra ćemo uspjeti kompletirati i pustiti u saobraćaj novih 11 kilometara autoputa” – najavljuje Kadrić.

On otkriva da su, s obzirom na brojne probleme s osiguranjem kosine, ugradili 57 kilometara geotehničkih sidara.

“Urađen je i veliki broj drenažnih bušotina, tačnije oko 50 kilometara od početka do kraja dionice” – otkriva Kadrić.

Ne krije da su i u ovom preduzeću sretni što će novi kilometri autoputa biti otvoreni upravo 25. novembra.

Nema predaha

“Sigurno je da će ovo biti najbolji poklon državi i nadamo se da ćemo u tome uspjeti. I izvođač se malo više angažirao, tako da sada imamo dvostruko veći broj radnika koji rade” – govori Kadrić.

Nakon što puste u saobraćaj novih 11 kilometara autoputa, najavljuje Kadrić, nema predaha, nego se nastavlja raditi na produžetku Zeničke obilaznice, odnosno lotovi prema Žepču.

Milioni kilograma armature

Govoreći o najzahtjevnijem projektu vijadukta Babina rijeka, Kadrić kaže da je takav jer su se radovi izvodili na visini višoj od 120 metara.

“Za njegovu izgradnju utrošili smo 27.000 kubika betona, pet miliona kilograma armature. Zaista se radi o grandioznom projektu koji smo uspješno završili” – otkriva Kadrić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,