Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Sa 483 glasa “za”, 73 protiv i 133 suzdržanih, Evropski parlament usvojio je, u formi Rezolucije, izvještaj o BiH koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

U Rezoluciji je istaknuto da Evropska unija snažno podržava suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

EU je osudila narušavanje Ustava BiH i njene državnosti, te su ponovo pozvali domaće političke aktere da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima

Također, u Rezoluciji se oštro osuđuje veličanje ratnih zločinaca, nacionalistička retorika, kao i negiranje genocida u Srebrenici.

Podsjećamo, većina evropskih parlamentaraca je ranije podržala Rezoluciju o BiH, osim njih osmero, među kojima su bili i evroparlamentarci iz susjedne Hrvatske.

Danas su, također, odbijeni svi amandmani koji bi uključivali “legitimno predstavljanje” i “konstitutivnost naroda” što je okarakterisano kao veliki neuspjeh hrvatske diplomatije. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje