Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo kolike su kazne za nezakonito korištenje i prodaju pirotehničkih sredstava u Tuzlanskom kantonu

Preuzmite sliku

Tokom novogodišnjih praznika, svake godine suočavamo se sa velikim brojem upotrebe pirotehničkih sredstava.

Podsjećamo, za razliku od svih ranijih novogodišnjih izdanja u Tuzli neće biti organizovan vatromet za doček Nove godine.

“Na ovakav način želimo pokazati senzibilitet i odgovornost prema građanima koje uznemirava takva vrsta buke, djeci koja imaju poteškoće u razvoju, ali i prema kućnim ljubimcima za koje znamo da im je ta noć zbog takvih zvukova prilično teška”, navode iz Turističke zajednice grada Tuzle.

Korištenjem pirotehničkih sredstava odnosno upotrebom petardi narušava se javni red i mir, uznemiravaju građani i životinje.

MUP TK tradicionalno svake godine skreću pažnju svim građanima na nezakonitu upotrebu pirotehničkih sredstava, koja nestručnim rukovanjem mogu dovesti do samopovređivanja i povređivanja.

Uslijed korištenja pirotehničkih sredstava moguće je zadobiti teške tjelesne povrede kao što su opekotine, teško oštećenje sluha i vida, povrede prstiju i cijele šake, koje mogu rezultirati trajnim invaliditetom.

S tim u vezi, Zakonom o javnom redu i miru Tuzlanskog kantona u članu 3., u tačkama 24, 25 i 26 predviđene su i novčane kazne za lica koja na javnom mjestu prodaju, kupuju ili nude petarde, bez odobrenja nadležnog organa, u iznosu od 50 do 500 KM, dok su za lica koja na javnom mjestu pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete, petarde i slično ili priređuju vatromet bez odobrenja nadležnog organa, predviđene novčane kazne od 100 do 1000 KM.

U Tuzlanskom kantonu za razliku od Kantona Sarajevo kazne za upotrebu i prodaju pirotehničkih sredstava su nešto niže. Naime, u Sarajevu za kršenje javnog reda i mira navedenim sredstvima kazne iznose od 300 do 1200KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje