Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Erbas na otvorenju Upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH: Današnji svijet više nego ikada treba poruku islama

Preuzmite sliku

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye (Diyanet) Ali Erbas poručio je na današnjem svečanom otvorenju novoizgrađene Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kako “vjerujemo da će ova zgrada biti čvrst simbol koji će odbijati dezinformacije u propagandni rat koji se vodi protiv islama”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi smo predstavnici vjere i civilizacije koja promiče mir i solidarnost među ljudima”, rekao je Erbas.

Erbas je prenio selame građana Turkiye na čelu sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Vezano | Fahrudin Radončić vakif: “Naš zajednički nijet je bio iskren, a takvima Bog pomaže”

Podsjetio je na sve velikane koji su urezali svoje ime u historiju ovog grada i ove zemlje, te je s rahmetom podsjetio na sve bosanske šehide uključujući i 25 turskih šehida.

“Naše bratstvo se danas dodatno učvršćuje uz ovaj novi most u našim bratskim odnosima”, rekao je Erbas i izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg otvorenja.

Ova zgrada je, kako je rekao, zapravo primjer čestitosti i plemenitosti Bošnjaka na ovim prostorima.

“Naša najveća želja je da svi narodi žive u miru. Muslimani u BiH kao i na Balkanu su najljepši primjer koji pokazuje kako je moguć zajednički život. Nažalost, u srcu još osjećamo duboku bol zbog onoga što su proživjela naša braća. Nažalost, svjesni smo da se danas pokušava unijeti sjeme razdora među ljude koji žive na ovim prostorima. Moramo spram toga imati čvrst stav i boriti se protiv toga. Moramo svim ljudima pružiti primjer kako je moguće zajedno živjeti jer naša vjera promiče jedinstvo”, rekao je Erbas i poručio:

“Današnji svijet više nego ikada treba da vidi poruku islama koja nam naređuje pravdu, bratske odnose i solidarnost s ljudima”.

 • Podsjetio je na značaj izgradnje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

  “Ova zgrada je garant prisutne poruke o mogućnosti zajedničkog života ljudi različitih vjerskih i etničkih pripadnosti”, istakao je Erbas.

  Izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH je počela u februaru 2009. godine, a odluka o izgradnji trajnog sjedišta Islamske zajednice u BiH u sarajevskom naselju Kovači je donesena 26. juna 2007. godine.

  Kamen-temeljac za novu zgradu položen je u septembru 2008. godine, a predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine.

  Zbog nedostatka sredstava radovi su bili obustavljeni od 2010. do 2018. godine.

  Novoizgrađena Upravna zgrada Rijaseta je impozantno zdanje sa desetinama kancelarija, amfiteatrom, salama sa sastanke, ali i terasama sa kojih se pruža pogled na Sarajevo.

  Predviđeno je da se u objekt presele sve uprave Rijaseta Islamske zajednice, zajedno sa svojim službama, na čelu sa kancelarijom reisu-l-uleme i njegovog zamjenika.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje