Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fahrudin Radončić vakif: “Naš zajednički nijet je bio iskren, a takvima Bog pomaže”

Preuzmite sliku

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović na svečanom programu otvorenja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu rekao je kako će ovaj objekt biti mjesto donošenja važnih odluka, obavljanja važnih poslovnih zadataka i dočekivanja gostiju s Istoka i Zapada, javlja Anadolu Agency (AA).

Zajimović je tom prilikom podsjetio na tok procesa izgradnje ovog impozantnog objekta.

Dodao je kako je riječ o važnom projektu ne samo za Islamsku zajednicu, nego i Sarajevo, ali i BiH.

Zajimović je podsjetio kako je na nizu projekata, uključujući i ovaj, ostvarena dobra saradnja s Republikom Turkiye.

”Ova zgrada je administrativni centar Rijaseta IZ u BiH i bit će mjesto donošenja važnih odluka i mjesto obavljanja važnih poslovnih zadataka. U ovoj zgradi ćemo dočekivati razne delegacije iz raznih zemalja svijeta sa Istoka i Zapada“, kazao je Zajimović.

Zahvalio je svim vakifima, posebno Ministarstvu kulture i turizma Republike Turkiye i Generalnoj direkciji za vakufe.

Vakif Fahrudin Radončić kazao je kako biti danas ovdje i svjedočiti historijskom trenutku jeste takva privilegija kojom će se svi ponositi, uključujući i buduće generacije.

”Učešće u ovom projektu nije bila niti je smjela biti privilegija određenog broja uspješnih pojedinaca nego je to vakuf mnogobrojnih muslimana”, rekao je Radončić.

Podsjetio je kako je uz nekoliko zvaničnih inicijatora u projektu učestvovalo nekoliko stotina ili hiljada drugih vakifa, koji su svojim donacijama pokazali iskren nijjet (namjeru, op.a) i privrženost svojoj vjeri i njenim institucijama.

Smatra da nije važno koliko je neko dao sredstava za uvakufljenje, odnosno da nije važno ko je dao koliko sredstava, da li je riječ o stotinama hiljada KM ili značajno manjim sredstvima, ukoliko je dato od srca.

Smatra kako su uspješni ljudi lokomotiva razvoja svakog društva i da im nije nimalo lako kako se to ponekad predstavlja u javnosti.

Osvrnuo se i na značaj ovog objekta za muslimane u Bosni i Hercegovini, ali i identitet i njegovo jačanje u okviru multikonfesionalne BiH i cijelog regiona.

”Za našu sadašnjost, blisku i daleku budućnost, koja je će neizostavno nositi puno teških izazova važno je da imamo jaku Islamsku zajednicu i njene institucije”, rekao je Radončić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje