Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elmedin Konaković primio u posjetu novoimenovane ambasadore Irana, Katara i Švedske

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Abuzara Ebrahimi Torkamana.

Konaković je Torkamanu poželio dobrodošlicu, a ambasador je istakao da Iran Bosnu i Hercegovinu smatra tradicionalnim prijateljem, a da svoju vanjskopolitičku startegiju zasniva na podršci u budućoj saradnji i razmjeni znanja, tehnologija, saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, turizma i privrede što će dovesti do daljnjeg unaprjeđenja odnosa dvije prijateljske države.

U nastupnoj posjeti kod ministra Konakovića bila je danas i novoimenovana ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerloef.

 • Tokom sastanka obostrano su potvrđeni tradicionalno dobri i prijateljski bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske te želja za njihovim daljnjim unaprjeđenjem.

  Konaković je izrazio zahvalnost Švedskoj na podršci evropskom putu naše zemlje, održivom razvoju te na podršci koju Švedska pruža Bosni i Hercegovini kroz Strategiju razvojne saradnje sa zapadnim Balkanom.

  Ambasadorica Lagerlöf je istakla da su snažne veze i odlična saradnja između Bosne i Hercegovine i Švedske od izuzetne važnosti za obje zemlje, s obzirom na veliki broj građana koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine a žive i rade u Švedskoj.

  Ministar Konaković danas je primio u nastupnu posjetu i novoimenovanog ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaala Ali Mohammada Abdullaha Al-Attiyaha.

 • Konaković je ambasadoru Države Katar poželio srdačnu dobrodošlicu i uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini.

  Sagovornici su istakli da su bilateralni odnosi dviju država dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te izrazili nadu da će saradnja nastaviti da se razvija u svim oblastima koje su značajne za obje zemlje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,