Utorak, 20. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ekonomski pritisci najčešća forma pritiska na novinare

Ekonomska sigurnost je najčešća forma pritiska na novinare u Bosni i Hercegovini. Vlasnici i direktori medija „drže novinare na kratkom lancu“, nalazi su sadržani u izvještaju „Indikatori nivoa medijskih sloboda i sugurnosti novinara“, koji je danas predstavljen u Banjoj Luci.

– Novinari u BiH sve se češće susreću s različitim formama napada. Od 2013. do sredine 2017. godine, zabilježeni su 88 prijetnji i 22 fizička napada, od čega je tek četvrtina riješena u korist novinara – rekla je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić predstavljajući nalaze istraživanja te naglasila problem nekažnjavanja napada na novinare u BiH.

Osim toga, nedostatak zakona o radu i sindikata profesije na nivou države direktno se reflektuje na nivo zaštite novinara kroz neujednačen pristup novinara socijalnoj i materijalnoj zaštiti. Zbog toga postoji strah i nepovjerenje radnika u stvarnu snagu sindikata.

Predsjednik BHN Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić rekao je da medijsku scenu u Republici Srpskoj ne zaobilaze problemi koje ima cijela regija i koji su prisutni decenijama te podsjetio da je prošle godine zabilježen pokušaj kriminalizacije klevete, kao i da je Klub novinara ranije imao inicijativu da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice, ali da inicijativa nije dobila institucionalnu podršku.

Viši asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Borislav Vukojević ocijenio je da treba unaprijediti i prilagoditi obrazovni sistem za novinare u BiH.

– Postoji i problem lažnih vijesti koje mnogi mediji nekritički preuzimaju i dalje prenose. Ipak, pozitivno je što se u skorije vrijeme formiraju mediji koji se bave medijima i ukazuju na problem lažnih vijesti – rekao je Vukojević.

Istaknuto je da za unapređenje medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH treba zakonski definirati vlasništvo nad medijima te transparentne kriterije i procedure za finansiranje iz javnih budžeta. Preporučeni su formiranje fonda za medijski pluralizam i programa na jezicima nacionalnih manjina, kao i potreba usklađivanja sudske prakse u Federaciji BiH i Republici Srpskoj u procesuiranju slučajeva klevete.

Izvještaj „Indikatori nivoa medijskih sloboda i sugurnosti novinara“ drugo je istraživanje u okviru regionalnog projekta „Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara na zapadnom Balkanu“, koji implementiraju nacionalna udruženja novinara u BiH, na Kosovu, Makedoniji, Srbiji i sindikat u Crnoj Gori.

Izvještaj je nastavak polazne studije koja je detaljnije predstavila zakonodavstvo, socioekonomsku i političku situaciju u pogledu slobode medija i sigurnosti novinara te identificirala ključne izazove i preporuke za novinarske asocijacije i ostale zainteresirane aktere, saopćeno je iz Udruženja BH novinari. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,