Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Džaferović: Opstanak javnog RTV sistema izuzetno važan za cijelu državu

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na Izvјеštај о finаnsiјskој rеviziјi Rаdiо-tеlеviziје Bоsnе i Hеrcеgоvinе (BHRT) zа 2015. gоdinu gdje je Ured za reviziju institucija BiH dao mišljenje s rezervom.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović kazao je da su revizori utvrdili da postoji problem neprovođenja zakona o javnom RTV servisu, ali je poslanik NDP-PDP Momčilo Novaković kazao da su revizori utvrdili da nije samo problem naplata RTV takse nego da odgovornost snosi i menadžment BHRT-a.

– Dvije godine se proteže stalna priča da su uvjeti u kojima BHRT radi nepodnošljivi, da se smanjuje naplata RTV takse i taj problem se adresirao Parlamentu BiH koji nije mogao usvojiti izmjene zakona, ali ako se analizira revizorski izvještaj uočava se da odgovornost nije samo na Parlamentu – istaknuo je Novaković.

Upozorio je da je od ranijih preporuka revizora, od 2008. godine, samo sedam implantirano, deset nije, a 14 je djelomično implementirano, a sve to nije odgovornost Vijeća ministara niti Parlamenta nego menadžmenta i uprave, dodajući da i u ovom izvještaju gotovo da ne postoji niti jedan segment gdje revizija nije imala primjedbu i preporuku.

Istaknuo je i da su mu neki uposlenici BHRT-a kazali da je tamo 30 posto viška radnika koji su konobari ili električari, ali, kazao je, Sindikat BHRT-a je te tvrdnje odbacio te ne postoji zvanična informacija o tome.

– Odgovornost za sadašnje stanje u BHRT-u ne može izbjeći struktura menadžmenta koja je bila ranije i koja je danas – naglasio je i pohvalio novi Upravni odbor BHRT koji je počeo raditi kako bi se neke stvari riješile.

Predsjednica Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević neminovnim je nazvala odlazak BHRT-a u stečaj jer je kapital sada 38 milion KM, a akumulirani dugovi 36 miliona KM, a u još gorem stanju je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) jer su dugovanja te televizije za četiri miliona KM premašila vrijednost imovine.

– Cjelokupan javni RTV sistem je u takvom stanju da je krah neminovan o samo je pitanje ko će prvi ugasiti svjetla RTRS ili BHRT. Odgovornost je na menadžmentu jer privatne televizije mogu poslovati, a ne naplaćuju RTV taksu – stav je Pandurević.

Na njen ovakav istup reagirao je predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) kazavši da je nedopustivo da Pandurević najavljuje krah javnog RTV sistema koji je izuzetno važan za cijelu državu i njegov opstanak u interesu je BiH.

– Jednog dana postavit će se pitanje odgovornosti svih u lancu, u to ne treba niko sumnjati, a posebno će se postaviti to pitanje ukoliko se dođe u situaciju da oni ne mogu emitirati program. Strah me je toga i bojim se te vrste odgovornosti. Tako bismo svi trebali razmišljati te pozivam Upravni odbor sistema da uradi sve kako se sistem ne bi urušio – zaključio je Džaferović.

Njegova kolegica iz Kluba Nermina Katanović također je upozorila na potrebu očuvanja ovog sistema, dok je poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić podsjetio da se najveći problemi vežu za neuspostavljanje korporacije što je također bila zakonska obaveza, dodajući da je politička volja od suštinske važnosti za funkcioniranje sistema.

Nakon izlaganja Emrića, Džaferović je dao pauzu od sat vremena jer u tom trenutku nije bilo kvoruma za rad podsjećajući na dužnost poslanika da ako napuštaju salu o tome trebaju obavijestiti predsjedavajućeg. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,