Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Duraković za Tuzlanski.ba: Ova demonstracija sile govori o političkom nasilju koje Dodik provodi nad Bošnjacima

Preuzmite sliku

Dok se čeka glasanje za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, u ovoj opštini je danas, najblaže rečeno, burno. Sjednica Vlade RS -a predvođena Miloradom Dodikom najavila je slanje prijedloga Federaciji o razdruživanju. Dodik je još jednom relativizirao genocid i zločine te uvrijedio srebreničke žrtve, a ulice Srebrenice su pod policijskim nadzorom. 

O svemu ovome Tuzlanski.ba razgovarao je sa Ćamilom Durakovićem, potpredsjednikom Republike Srpske. Na samom početku, Duraković se osvrnuo na iščekivanje rezultata glasanja kazavši da se očekuje usvajanje.

“Jasno je da će Generalna skupština danas vjerovatno usvojiti tu Rezoluciju s obzirom na to da je većina zemalja članica dala svoj javni stav, da će podržati Rezoluciju, tako da, ne očekujemo ništa drugačije, osim da se još zemalja na samom glasanju pridruži toj Rezoluciji”, rekao je.

Dodik svojim režimom vlastiti narod drži u omči prošlosti

A dok se čeka tako važan potez za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu, predstavnici Srba pokušavaju produbiti tenzije u Srebrenici, a svijetu poslati poruku da, ukoliko dođe do usvajanja, slijede podjele.

“Ono što u svemu ovome je nejasno je da se Srbija i predstavnici Srba u BiH uporno trude da cijelom svijetu bace rukavicu u lice uvjeravajući ih da ne trebaju poštovati presude međunarodnih sudova i čine sve da to prikažu nekakvom kriznom situacijom koja može da napravi ogromne probleme ovdje u BiH. U tome je i pokušaj današnje sjednice Vlade RS- a predvođene Miloradom Dodikom, da se pošalju nekakvi zaključci, prijedloga za secesijom što svakako ne stoji i nemoguće je. Ova demonstracija sile, dovođenje specijalnih jedinica MUP -a govori o političkom nasilju koje Dodik provodi nad manjinskim narodima ovdje, posebno nad Bošnjacima koji su preživjeli genocid. To je jedna jadna i čemerna politika kojom on pokušava u posljednjoj fazi svog opstanka na vlasti da spasi sebe i svoju politiku”, objašnjava Duraković za Tuzlanski.ba.

 • Vezano | U Srebrenici osvanuo bilbord: “Mi nismo genocidni narod”, oglasio se Duraković 

  Režim Milorada Dodika je razlog zbog kojeg ne možemo njegovati kulturu sjećanja, okrenuti se ka budućnosti i raditi na suživotu, smatra naš sagovornik.

  “Režim je taj koji veliča ratne zločince, prikazuje ih kao heroje, negira presude međunarodnih sudova, i vlastiti narod drži u omči prošlosti. Ova rezolucija bi trebala da jasno da doznanja Srbiji i režimu u ovom entitetu da nemaju mjesta u civilizovanom svijetu ukoliko nastave sa ovakvom političkom propagandom”, naglašava.

  U svom obraćanju danas u Srebrenici Milorad Dodik je još jednom relativizirao genocid i druge počinjene zločine kazavši da je broj od osam hiljada žrtava izmišljen, a da je priča o Srebrenici lažna i konstruisana. I ranije je Dodik ponavaljao iste i slične stvari, a nekoliko puta je i javno negirao genocid za šta su podnesene i prijave. No, poražavajuće je, kaže Duraković, da institucije još ništa nisu poduzele po tom pitanju.

  Vezano | Dodik u Srebrenici o razlazu: Za 30 dana ćemo Federaciji uručiti prijedlog sporazumnog razdruživanja 

  “Bilo je podnesenih prijava. To što Tužilaštvo nije sposobno da radi svoj posao je stvar Tužilaštva. Nije samo Dodik negirao, mnogi su zvaničnici. I ja sam podnosio prijave. Sve je do Tužilaštva i Suda da to procesuiraju, ali nažalost, to se još nije desilo”, kaže.

  Na Dodikove komentare se više ne treba osvrtati jer on svojom politikom i želi privući pažnju, smatra Duraković.

  “Nije Dodik taj koji utvrđuje činjenice. To je njegova politička retorika koju on koristi da bi on dobio pažnju. On pokušava napraviti prividnu eskalaciju i traži partnera da mu da krila toj njegovoj politici koja je pri kraju. Ovdje ne treba reagovati, treba pustiti da on sam uvidi da je njegova politika bez perspektive, kako za srpski narod, tako i za sve nas u Bosni i Hercegovini”, zaključuje. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje