Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Draško Stanivuković: Otići ću u Srebrenicu, nije nikakav problem

Preuzmite sliku

Novi banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je u emisiji Pressing sa Amirom Zukićem kako će doći u Srebrenicu kada “bude osjećao da treba”.

U prošloj emisiji Pressing, Draško Stanivuković je kazao da se u Srebenici desio strašan zločin, iako nije želio reći da je genocid mada je to jasno po svim presudama, a danas je poručio kako on nema potrebe da se popravlja, i da ono što je on rekao, on je to što jeste i da svi imaju pravo da ga vole ili ne vole.

“Otići ću u Srebrenicu, nije nikakav problem. Mislim da je ključno da tako važnu temu depolitizujemo i ne postavljati je isključivo političarima. Bit će nam bolje kada od tih tema ne budemo pravili senzaciju nego potpuno prirodne stvari, da to ide iz dubine duše, da ja kao čovjek odem kad ne budem pod političkim stegama, kad ne budem politički razapet a bio sam više puta. Zar nije moj iskorak dovoljan? Ako neko iz Sarajeva, Bošnjak, kaže za bilo koji segment srpske istorije da je bilo ovako ili onako, ja ću reći OK, možda ne razumije ili ne poznaje dovoljno, i ne bih ga osuđivao. Mediji u RS to ne čine. Neke sporne izjave političara medijski su u Sarajevu razapeli”, komentarisao je Stanivuković.

“Poslije medijske hajke oko te zastave, pa pitanja ovih, onih, vjerujte da mi se javio otpor i meni se sad ne ide tamo i onda kažem moram da ovo pređem zarad budućnosti. Ako pričamo o Srebrenici, zašto je problem da gledamo drugačije”, dodao je.

Govoreći o fotografisanju sa zastavom koja ima četnička obilježja rekao je kako to ne treba gledati senzacionalistički, da je već govorio šta je tu bilo, da su mu prišli mladići koji su mu rekli da žele fotografiju sa njim, te da je onda neko naišao na tu fotografiju i stvorio senzaciju.

“Da je Konaković uslikan ispod tri i po hiljade zastava, znate koliko bi mene bilo briga za to? Ja sam rasterećen”, naveo je Stanivuković za N1.

Objasnio je i kada će otići u Srebrenicu.

“Kad budem odlučio, kad budem osjećao da to trebam, otići ću u Srebrenicu”, istakao je.

U Pressingu je govorio i o gradnji spomenika mira u Banjaluci.

“Imam viziju, volim ovu zemlju, volim svoj narod, spreman sam da radim posvećeno. U ovome mogu opstati samo divlji, jaki ljudi. Bilo je trenutaka kada je bilo toliko teško to podnijeti, ali uspijevao sam. Ideja mira je univerzalna, nisam je razrađivao. Park mira u Banjaluci je planiran godinama prije mene, Kad sam spominjao da bi možda u tom parku moga biti tri vojnika, možda sam mislio i pakistanskog i iranskog vojnika. Simbol je da je svaki rat uzalud. Sada kada imam politički autoritet nikada svojim političkim oponentima ne bih poželio ovo kroz šta sam ja prolazio, čitavu satanizaciju. Govorim otvoreno, ne kalkulišem. Sve što se govorilo o tim vojnicima su bezobrazne ideje stavljene u usta bez da vas pitaju”, naglasio je.

Na pitanje Zukića da li će u nekim dijelovima Banjaluke možda biti vraćeni stari nazovi, kao što su Mejdan, Šeher, Stanivuković je rekao kako “oni i danas žive u duhu našeg naroda”.

“Uvjeren sam da će u budućnosti Banjaluka da gradi mnoge ulice, mostove, naselja i u tim naseljima treba da vidimo sve značajne ličnosti i iz druguh naroda ako su ostavili trag. Više sam fokurisan da pravimo nove ulice, a kako ćete neke stvari nazvati to je kozmetika”, poručio je.

Za N1 je za kraj govorio i o nacionalizmu te uputio jasnu poruku:

“I vi ste odgovorni za to, samo pod tim temama idete. Morate vidjeti vašu odgovornost. Ja se izdižem, ali se vi ne izdižete, a kada kažem vi, mislim na medije. Ja sam se izdigao od toga – pričao sam o gradu bez podjela, o transparetnom trošenju budžetskog novca, o iskorjenjavanju korupcije… Važnije je izgraditi fabriku nego kako će se zvati. Nećemo se najesti hljeba od nacionalizma nego od ekonomije. Ono što jeste privatno, to možemo kući da radimo, ali ne treba sve stavljati u fokus javnosti”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje