Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dr. Kurjak: Vrlo malo se sjećam tog događaja, prihvaćam činjenicu da je doktorat Sebije Izetbegović legalan i legitiman, ali u Sarajevu

Preuzmite sliku

Akademik prof. dr. Asim Kurjak u razgovoru za N1 je govorio o detaljima mentorstva u specijalizaciji dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a. Kurjak potcrtava, treba odvojiti dešavanja u Zagrebu, od onih u Sarajevu. O Sarajevu ga, kaže, niko nije pitao.

Istine i zablude

“Pored istine postoje i zablude. Vaša kolegica Emela prije godinu dana na kraju razgovora me pitala da li je kod mene specijalizirala dr. Izetbegović. Rekao sam da nije. Tu istu izjavu sam ponovio gospodinu Senadu, vrsnom novinaru na vrlo precizno pitanje. On je izravno pitao tri stvari: Da li je gđa Izetbegović specijalizirala kod vas? Da li je pohađala postdiplomske tečaje? Ako sve to skupa je, da li ste bili mentor u svemu?”, kazao je Kurjak.

“Molim vas, odmah da odijelimo zbivanja u Zagrebu od zbivanja u Sarajevu. To su dvije priče, potpuno različite. Idemo na Zagreb, bio sam šef klinike, šef katedre, vodio sam dva post-diplomska studija. Odgovor je bio vašoj kolegici Emeli i Senadu Hadžifejzoviću: Ne, ni jedno ni drugo, ni treće. Taj odgovor ponavljam i danas. Nakon što sam provjerio na svim stranama kod mojih suradnica, na Medicinskom fakultetu u dokumentaciji post-diplomskih studija, ime kolegice nije niti u dva moja postdiplomska tečaja, niti među specijalizantima, niti u izradi doktorata u Zagrebu. U Zagrebu u svemu što sam ja vodio, Sebija Izetbegović nije registrirana. Što je možda i šteta, jer mogla je biti, mogla je doći“, dodao je.

Tečaj na engleskom jeziku

Kako je kazao dr. Kurjak, tečaj na engleskom jeziku u Zagrebu je vodio, te da dr. Izetbegović to nije pohađala.

“Znam za pismo od Dekana koje je Hadžifejzović pročitao u kojem se precizno kaže da nije bila na postdiplomskom. Taj engleski sam ja uveo i vodio, ona nije završila taj tečaj. Ona nije završila tečaj na engleskom jeziku i konačno, i ona vam je prije dva dana u izjavi vašoj televiziji rekla da nije pohađala niti specijalizirala niti doktorirala u Zagrebu. Za mene je ta priča završena što se Zagreba tiče”.

“Sada počinje pitanje doktorata u Sarajevu”, kazao je.

Vezano | Kurjak: Bio sam mentor Sebiji Izetbegović, ali ne u Zagrebu već u Sarajevu 

Sasvim druga priča – Sarajevo

Prof. dr. Kurjak je kazao da je to priča počela prije 30 godina, a završila prije 22.

“To je sasvim druga priča. Desila se, započela prije 30 godina a završila odbranom prije 22 godine. Navedeni datum 11.6. pogledajte u kalendar, to je nedjelja. Ne vjerujem da ijedan fakultet na svijetu nedjeljom pravi odbrane doktorata. Da se odmah razumijemo, ja na taj doktorat, nakon uvida u sve dokumente, ja sam bio jedan od dva mentora označena. Drugi je bio docent Senad Mehmedbašić, što je opravdano. U ovakvom doktoratu u kojem su se operirali pacijenti, mentor mora biti u gradu i bolnici u kojoj se radi doktorat. Dobro je da je to bio Senad i on je najveći dio posla obavio“.

“Ja sam poznat kao profilirani stručnjak za dijagnostiku, oštećenja i unutrašnju dijagnostiku. Nikad se nisam bavio drugim, to nije moje područje. Morao sam tražiti nekog drugog ko je vičan, a bolje bi bilo da ga je fakultet traži jer Sarajevo je bilo jedan legendarni grad što se tiče histeloskopije i minimalno invazivnih zahvata tiče. To je vodio akademik Srećko Šimić, vrsni stručnjak svjetskih dometa, on je uveo tu struku. Zašto on nije vodio, to je sada marginalno“, kazao je Kurjak za N1.

“Ja prihvaćam činjenicu da postoje zapisnici da je pred nas četvero ona branila doktorat, da je doktorat legalan i legitiman, ali u Sarajevu. Ja nikada nisam spomenuo Sarajevo, ja sam govorio o doktoratu i postdiplomskom studiju u Zagrebu. Toga nije bilo”, istakao je.

Da li je praksa da neko bude istovremeno mentor i predsjednik komisije?

“Obično ne, jer takva praksa nije, neko treba mentora vrednovati. Ne može mentor sam sebe vrednovati, njega ocjenjuju kompetentne kolege i to je bio docent Mehmedbašić. To je manje sporno, ja ostajem pri faktima. Fakti su takvi; da doktorica Izetbegović nije završila niti doktorat, niti specijalizaciju u Zagrebu“, kazao je Kurak i poručio:

“Takva pitanja se moraju popratiti pitanjem “gdje”. Ona nije kod mene doktorirala u Zagrebu, vratila se u Sarajevo kod doktora Mehmedbašića. Zašto sam ja imenovan za mentora, a ne Srećko Šimić ili Mehmedbašić to nije ni meni jasno. Vrlo malo se sjećam tog događaja i u mojoj dokumentaciji je 56 doktora kojima sam bio mentor”, istakao je.

Razgovor pogledajte u video prilogu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje