Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Donijet Pravilnik o provođenju zajedničke i centralizovane nabave usklađene sa zakonodavstvom EU

Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabave, donijelo je Pravilnik o provođenju zajedničke nabave, centralizirane nabave i uspostavljanju središnjeg nabavnog tijela, s oznakom ‘EI’ kao odgovarajućom potvrdom usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a u ovoj oblasti.

Pravilnikom se uređuju način i uslovi provođenja zajedničke nabave za dva ili više ugovornih tijela, centralizovane nabave te uslovi za uspostavu središnjeg nabavnog tijela za potrebe više ugovornih tijela.

Donošenjem novog pravilnika uvodi se obveza korištenja informacijskog sustava za centralizirane nabave (ISCN) samo u središnjim nabavnim tijelima i pripadajućim ugovornim tijelima, kao sustava koji je integriran s portalom javnih nabava. Uvođenjem ISCN-a, kojim će upravljati Agencija za javne nabave BiH, i njegovim korištenjem omogućava se brže, učinkovitije i kvalitetnije planiranje, provedba i realizacija središnjih nabava, a čije pozitivne efekte će osjetiti građani i gospodarski subjekti.

Istodobno se jasnije definira razlika između zajedničke i centralizirane nabave te se dodatno pojašnjavaju prava i obveze članova zajedničke nabave sukladno standardima EU-a.

Ovim pravilnikom se slijede najbolje europske prakse i standardi u ovoj oblasti i stvaraju potrebni preduvjeti za uspostavu i provedbu centraliziranih nabava i uspostavu središnjih nabavnih tijela, a njihova provedba i uspostava isključiva je odluka nadležnih tijela na drugim razinama vlasti.

Jačanje regionalne saradnje u zaštiti od katastrofa

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju predstavnika Bosne i Hercegovine u Stalno mješovito povjerenstvo za provođenje zadataka utvrđenih sporazumima između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlada Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Republike Slovenije i Republike Srbije o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

U sastav Povjerenstva imenovano je osam članova, i to predstavnika državnih ministarstava sigurnosti i obrane, entitetskih uprava civilne zaštite te Odjela za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH. Za predsjedatelja Povjerenstva imenovan je Samir Agić, pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti.

Povjerenstvo će planirati i izvršavati zadatke predviđene bilateralnim sporazumima između Vijeća ministara BiH i vlada Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

O svom radu Povjerenstvo će jednom godišnje podnositi izvješće Vijeću ministara BiH. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: